ЗДРАВЕ

Неочакваните ползи от „златната билка“ – куркума

В днешно време хората все по-често се обръщат към природата, когато става въпрос за здравето им. Природните лекове, използвани в миналото, днес отново намират приложение в ежедневието ни под различни форми – чайове, етерични масла, кремове, билкови хранителни добавки и др.

Най-обикновени на пръв поглед подправки, които използваме всеки ден в кухнята, могат да се превърнат в мощно средство за борба с някои заболявания и поддържане на добро здраве.

Едно от тези достъпни средства е именно една билка, която е не само популярна и вкусна, а и изключително полезна – куркумата. Ето кои са важните за здравето ползи на „златната билка“:

1. Куркуминът, активната съставка на куркумата, е силен антиоксидант, който забавя стареенето и се бори с възпалителните процеси в организма.

2. Бустер на имунната система – в сезоните на вирусите, а и през цялата година, имунната ни система се нуждае от активна поддръжка. Идеалната напитка, носеща името „златно мляко“, която ще върне тонуса ви – чаша топло прясно мляко с лъжичка куркума.

3. Детоксикиращ ефект – куркумата изхвърля токсините от черния дроб.

4. Балансиране на нивата на хормоните – доказано е, че производството и поддържането на нивата на хормоните, участващи във всички процеси в нашия организъм, варират според начина ни на живот, както и зависят от някои генетични заболявания или мутации. Докато много лекарствени средства водят до опасен хормонален дисбаланс, куркумата успешно се бори с него.

5. Превенция на заболявания – учените смятат, че билката спомага за превенция на болестта на Алцхаймер, депресия, рак, детска левкемия, сърдечно-съдови заболявания и артрит. Като още едно свойство можем да добавим и подобряването на паметта.

6. Положителен ефект върху хранисмилането и забързването на метаболизма. Жълтата подправка изгаря излишните мазнини и е важен компонент в много хранителни режими за отслабване. Често срещани проблеми с храносмилателния тракт, раздразнения на червата, киселини и колити, също намират решение, освен ако билката не се използва прекалено често и в несъобразени количества, което може да доведе до стомашни неразположения.

Автор: Мария Недева

3 thoughts on “Неочакваните ползи от „златната билка“ – куркума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *