ДОМАКИНСТВО

Полезни хитрини за чист дом

Колко често изпадате в ужас, когато колкото и да се опитвате да почистите кухнята, приборите или скарата например, винаги остават мазни петна? Ще ви представим полезни хитрини за чист дом, които да опитате сами и да забравите за старите грижи и притеснения.

  • Имате деца. Всички деца обичат да щуреят, което неминуемо води до цапане навсякъде. А що се отнася до стените или мебелите, много често забелязваме, че любимото ни бюро или маса бива надраскано с флумастер. Какво правите в такъв случай? Сложете паста за зъби върху нарисуваната повърхност и потъркайте с парцал. Ще забележите, че флумастерът почти веднага изчезва, а вие отново имате чист дом.
  • Мазните остатъци от скарата са нещо, което се премахва трудно, имайки се предвид решетката и предизвикателството да я почистим навсякъде. Е, и този проблем си има решение. Но тук освен обезмаслител, който може би всички използваме, ще ви дадем идея за гъбата за почистване. Вземете стандартна гъба за миене на съдове и ѝ направете два или повече разреза, така чe когато почиствате решетката, гъбата да може да обхване решетъчните ребра от всички страни.
  • Случвало ли ви се е, когато миксирате някаква смес в по-плитка купа, да се изпръскате с нея? Неприятно, нали? Е, имаме предложение и за тази ситуация. Вземете една хартиена чиния и пробийте две симетрични дупки с бъркалките от миксера. Сглобете го отново с хартиената чиния, която играе роля на „чадърче“ и можете да приготвяте любимия си крем дори без престилка спокойни, че ще запазите дрехите си чисти.

Прочетете още: Как да почистим дома си само с 3 съставки?

  • Когато гладим от едната страна някаква памучна блуза например и я обърнем, много често другата страна е намачкана или издута. За да не се случва това, преди да поставите дрехата, сложете върху дъската за гладене фолио за печене. Така, когато гладите, дрехата е напълно пригладена и в съвършен вид.
  • Стъклените чаши, било то за шампанско или уиски, са винаги стилен и класически избор. Но когато ги измием, доста често остават петна от водата и не са напълно кристални и блестящи, каквито бихме искали да бъдат. Затова, след като ги измиете с препарат, потопете ги в разтвор от вода и оцет. Така стъклото ще изглежда кристално чисто.
  • Проблемът с почистването на фугите в банята е доста сериозен и понякога се оказва „препъникамък“ в достигането до съвършенство за една домакиня. Но имаме рецепта и за тях. Изсипете сода за хляб, лимонов сок и оцет в купа. Разбъркайте добре сместа и със стара четка за зъби я нанесете върху фугите, като търкате упорито. Забършете с кърпа. Резултатът е блестяща и чиста баня. 

Ако имате градина, не забравяйте да се погрижите и за нея. Ако тепърва възнамерявате да се сдобиете с такава, можете да разгледате отличните градински мебели от магазин Sorbe.bg. Пожелаваме ви успех!

   Автор: Таня Ангелова 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *