2 сладки рецепти с череши

„Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите“, казва Пабло Неруда в своята поема „Целувката“. С този цитат за пролетта и свободата ще ви пренесем към дебрите на кулинарията, представяйки две интересни и вкусни рецепти с череши – най-търсеният плод за сезона.

Черешов галет

Черешовият галет е френски сладкиш, който наподобявява познатия ни тарт, но формата и начинът на приготвяне са малко по-различни. 

Необходими продукти:

200 грама брашно

1 чаена лъжичка бяла захар

половин чаена лъжичка сол

50 грама краве масло, нарязано на кубчета

50 мл студена вода

сладко от череши

прясно мляко

рецепти с череши

Как да го приготвим:

Необходимо е да смесим в купа брашно, краве масло на кубчета, сол и захар. Разбъркваме с бъркалка така, че маслото да се слее с брашното, слагаме малко студена вода и разбъркваме с вилица. След това започваме с ръце да месим сместа, като правим питка. Слагаме в хладилника тестото, завито с прозрачно фолио, за 2 часа, за да се стегне. Когато извадим от хладилника питката, я разстиламе с помощта на точилка, като диаметъра на блата тесто трябва да бъде около 50 см. В центъра на блата слагаме сладко от череши, като намазваме сладкото така, че краищата на тестото да останат сухи. След това загъваме тестото около сладкото, така че гънките да наподобяват листата на цвете и сладкото да не изтече навън. Накрая намазваме гънките с малко прясно мляко и поръсваме с бяла захар. Печем на 180 градуса за 35-40 минути. Резултатът е хрупкав десерт със сочна черешова плънка.

Прочетете още: 10 неподозирани ползи от консумацията на череши

Семифредо с череши и какао

Черешите и какаото са комбинация, която, използвана в десертите, се оказва печеливша карта: Семифредо с череши и какао е съвършеният пример за това!

Черешовото семифредо с какао е десерт, който се похапва с лъжица, подходящ е за много поводи и е лесен за приготвяне.

Необходими продукти:

4 супени лъжици какао на прах

3 жълтъка от пресни яйца

50 грама пудра захар

2 кофички бита сметана

8 броя череши (ако е минал сезонът им, можем да използваме и сладко от череши) 

рецепти с череши

Как да го приготвим:

Разбиваме жълтъците с пудра захар в тиган на водна баня, докато се получи пенеста смес. След това добавяме какаото и разбъркваме внимателно, така че да се смесят всички съставки. Изключваме котлона и го оставяме да се охлади. 

Междувременно разбъркваме сметаната до сгъстяване и я добавяме към сместа от яйца и какао с шпатула: продължаваме да бъркаме. Изсипваме сместа във форма за сладкиши, като предварително сме я обвили с прозрачно кухненско фолио и я оставяме във фризера за поне 4 часа. 

Накрая добавяме черешите, като предварително премахваме костилките и ги нарязваме на малки парченца. Сервираме нашето семифредо с череши и какао, като го нарязваме на филийки и прибавяме череши върху всяко парче.

Автор: Таня Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *