Плодове, които помагат срещу високо кръвно
Високото кръвно налягане е животозастрашаващо състояние, което през последните десетилетия засяга все повече и младите хора. Психологични фактори като емоционално пренапрежение, постоянен стрес, тревожност и други негативни изживявания в натовареното ни ежедневие водят до хипертония и причиняват инсулти, инфаркти, преждевременна смърт.
За да регулираме кръвното си налягане, обикновено започваме прием на медикаменти. Но да се тъпчем само с химия не е добро решение. Можем да си помогнем, ако обърнем по-специално внимание на храната. Редовната консумация на плодове и зеленчуци е отлична превенция срещу високото кръвно.
Плодовете срещу хипертонията
Благодарение на своите вещества плодовете притежават свойството по естествен път да понижават високото кръвно налягане. Освен че ни зареждат с витамини, те снабдяват организма ни с жизненоважните калий, магнезий и фибри.
■ В медицината калият е известен като „минерала на сърцето”. Той снабдява мозъка с кислород, отпуска стените на кръвоносните съдове и ги предпазва от втвърдяване. Осигурява нормалния ни сърдечен ритъм.
■ Магнезия наричат „антистресов елемент”, тъй като контролира реакциите на тялото при екстремни и стресови ситуации. Колкото по-голяма е липсата на магнезий в организма, толкова по-нервни и притеснени ставаме и сме неустойчиви на външните смущения.
По време на бременността всяка жена трябва да приема магнезий като хранителна добавка.
Дамите, които от дълго време пият противозачатъчни, също имат недостиг на магнезий в кръвта. Хубаво е да знаят това и да се погрижат да си го набавят с храната.
■ Фибрите, които плодовете съдържат, понижават „лошия” холестерол. Те отстраняват излишния натрий, който задържа течностите и повишава опасно артериалното налягане.
Специалистите по здравословно хранене препоръчват минимум 25 гр фибри на ден за жените и 30 гр за мъжете.
■ Не на последно място, плодовете са пълни с витамини, фолиева киселина, етерични масла. Те прочистват кръвоносните съдове и облекчават тяхното правилно функциониране.

Най-полезните плодове при високо кръвно
Кайсии
Кайсиите са незаменим източник на калий и магнезий. Изключително лековити са за сърдечно-съдовите заболявания – сърдечна недостатъчност, аритмия и др. На хипертониците се препоръчва редовна консумация на кайсии. Те ще нормализират сърдечната честота, ще заздравят стените на кръвоносните съдове и ще смъкнат високото кръвно. Също подсилват имунната система и работата на мозъка.
Сушените кайсии дори притежават по-големи лечебни свойства. Яжте пресни плодове цяло лято, но се постарайте да си изсушите кайсии за зимата. Редовната им консумация ще вкара вашето кръвно в нормалните граници.
Грозде
Гроздето е богато на естери, киселини и витамини, които подхранват имунитета, премахват „лошия” холестерол и защитават сърцето. Флавоноидите, които съдържа, укрепват капилярите, разреждат кръвта, подобряват еластичността на кръвните клетки.
Банани
Доказано е, че бананите намаляват риска от инсулт с цели 27 %, понеже са с високо съдържание на калий. Един банан съдържа 385 мг калий. Два банана дневно са достатъчни, за да овладеят хипертонията.
Те притежават триптофан, който организмът ни преобразува в серотонин – „хормона на щастието”. В резултат на това, похапвайки банани, ще чувстваме доволство и радост от живота и драстично ще намалим стреса.
Все пак с яденето на банани не бива да се прекалява! Те имат висока захарност, а тя сгъстява кръвта.

Авокадо
Мастният алкалоид авокадин, съдържащ се в авокадото, понижава високото кръвно налягане.
Авокадото действа целебно на цялата сърдечно-съдова система и е превантивна мярка срещу атеросклероза.
Едно авокадо притежава няколко пъти повече калий, отколкото един банан.
Цитрусови плодове
Портокал, мандарина, лимон, грейпфрут, помело – те са уникален източник на витамини, на калий и фибри. Почистват холестеролните натрупвания от стените на кръвоносните съдове, правят ги по-еластични, смъкват високото кръвно.
Горски плодове
Горските плодове намаляват опасността от хипертония и инсулт с над 20%.
Ягодите ни доставят фолиева киселина, калий, витамините В, С, К. Повишават способността ни за концентрация, стимулират мозъка и когнитивната дейност.
Боровинките ни зареждат с антиоксиданти и с витамин С. Неутрализират свободните радикали и укрепват костите.
Къпините ни снабдяват с фибри, елагова киселина, витамини С и Е.
Всички горски плодове са полезни за кръвоносните съдове, влияят положително на мозъчната дейност и на нервната система. Създават усещането за щастие и по този начин регулират кръвното налягане, смъквайки напрежението.

Киви
Магнезий, калий, калций, фосфор, сяра, желязо, плюс витамини А и В1 – всичко това ни дава кивито. То е източник на омега-3 мастни киселини и лутеин. Тези съединения имат способността да подобряват кръвния състав и да разтварят „лошия” холестерол, с което прочистват кръвоносните съдове.
Ако включвате редовно гореизброените плодове в менюто си, ще сте много по-здрави и по-спокойни! Кръвното ви налягане ще се нормализира и ще се радвате на един по-пълноценен живот.
Автор: Гана Василева
Pingback: Яжте киви при високо кръвно налягане | Gotino.eu
Pingback: Как да изберем правилната диня на пазара? | Gotino.eu
Pingback: Ето ползите от редовното ядене на нектарини | Gotino.eu
Pingback: Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов се борят за живота си