СВОБОДНО ВРЕМЕ

5 интересни факта за филма „Хубава жена“

Независимо че са минали 29 години от появата на филма „Хубава жена“, той продължава да вълнува зрителите и до днес. Филмът е излъчван многократно по телевизията и киноекраните. Със сигурност има факти за него, които ще прочетете за първи път. Ето и най-интересните от тях:

„3000 $“

„3000 долара“ е било работното заглавие на филма. Вивиан и Едуард се уговарят да прекарат седмица заедно за въпросната сума. Поради тази причина това е и първоначалното заглавие. Впоследствие се променя цялата концепция. Филмът отначало е бил замислен като тъмна драма, описваща проституцията в Лос Анджелис. Образът на главната героиня щял да бъде на момиче, пристрастено към наркотиците. В края на филма с получената сума тя щяла да замине за Дисниленд. Това е била голямата ѝ мечта и така е щял да завърши филмът.

Главозамайващи приходи

Разходите по филма са нищожни в сравнение с приходите от него. За заснемането му са били нужни 14 милиона долара. Веднага бихте ахнали, докато не чуете какви са приходите – колосалната сума от почти 464 милиона долара! Бърза калкулация показва, че вложените средства са били възстановени и увеличени над 33 пъти!

Безценно бижу

Огърлицата, която Едуард подарява на Вивиан, всъщност е направена по поръчка специално за филма. Тя е произведена от френски бижутер и е създадена от чисто злато, рубини и диаманти. Стойността ѝ възлиза на 250 000 долара! По време на снимките охрана е стояла зад режисьора, за да пази скъпоценното бижу.

Иронията с Ферари и Порше

Гигантите в автомобилния бизнес Ферари и Порше отказали техни автомобили да участват в снимачния процес. Те имали известни притеснения, че сюжетът, свързан с проституцията, ще се отрази на имиджа на компаниите и съответно на продажбите.

Както се оказало впоследствие, това било голяма грешка от тяхна страна. Поради отказа им, бил използван автомобилът на продуцента Нанси Грос – Lotus Esprit. Година след премиерата на филма продажбите на марката са се увеличили три пъти! Този факт може само да накара другите два автомобилни титани горчиво да съжаляват за грешката си.

Неподправеният смях на Вивиан

По време на заснемането на сцената, в която главната героиня гледа комедия, смеейки се, режисьорът Гари Маршал трябвало да гъделичка Джулия по стъпалата, за да предизвика естествения ѝ смях.

Освен тези пет, има още много, също толкова интересни факти около филма, които не са за пренебрегване. Например, че Ричард Гиър наистина свири на пиано. Той самият е композирал музиката, която изпълнява в сцената с пианото.

Освен това много други актьори са минали през кастинг за главните роли, докато продуцентите се спрат на Джулия Робъртс и Ричард Гиър. Отначало е било планувано главната актриса да носи черна рокля, а впоследствие  преценяват, че червеното ще ѝ стои по-добре. Освен това Джулия много се е притеснила по време на секс сцените и е трябвало Ричард и режисьора да ѝ помогнат да се отпусне, за да се получат снимките.

Във филма има много премахнати сцени, които са изключително забавни – романтична вечеря, по време на която Вивиан слага кетчуп върху пържоли, конна езда, среща с дилъри на дрога, които си търсят парите от Вивиан и др. Противопоставянето и изобщо контрастът са водещи във филма – между начин на поведение, обличане, говорене между главните герои. Накрая Вивиан ни показва, че освен лека жена, може да бъде висококласна дама с изискани обноски. Любовта към Едуард я променя и тя открива красотата и женствеността си, която преди е пренебрегвала.

Въпреки че премиерата на филма е през 1990 г., „Хубава жена“ си остава един от най-любимите и излъчвани филми за всички времена. Той пленява с романтичната си насоченост и любовта между лека жена от ниските прослойки и възпитан и богат мъж от класа. Неслучайно филмът е номиниран за много награди, а Джулия Робъртс печели Златен глобус за главна женска роля. И занапред ще си остане любим филм за женската аудитория, и не само.

One thought on “5 интересни факта за филма „Хубава жена“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *