ЗДРАВЕ

Орехи – защо са толкова полезни и от какво предпазват

Сред ядките орехите държат първенството не само по вкус, но и по целебни свойства. Тяхното благотворно въздействие е известно още от древността. С богатото си съдържание на омега-3 мастни киселини, на йод и витамини те са източник на здраве.

От стари времена се знае, че всяко растение със своя външен вид показва какво може да лекува, стига да разчитаме знаците. Формата на всяка билка наподобява този орган от човешкото тяло, за който най-много помага.

Приликата между цялата орехова ядка и човешкия мозък е впечатляваща. И това явно не е случайно. Защото орехите наистина притежават способността да подобряват работата на мозъка. Действат ободряващо и засилват паметта, помагайки на ума ни.

Ако се готвите за изпити, натрупали сте напрежение под влияние на стреса и притеснението, в един момент усещате как мозъкът ви зацикля. Възприемането и асимилирането на новата информация ви натоварва, сякаш сте блокирали, чувствате се крайно изтормозени. Тогава просто започнете да ядете орехи всеки ден. Съвсем скоро ще усетите, че умората ви се е изпарила. Ще се съсредоточите върху ученето, ще запомняте по-бързо и по-лесно прочетеното.

За по-добра концентрация при умствен труд се препоръчва смес от 1 ч. чаша нарязани или смлени орехи, 1 – 2 с. л. мед и 1 с. л. лимонов сок. Тази комбинация има страхотен вкус, ободрява и повишава когнитивните способности.

Ако често похапвате орехи, ще се радвате винаги на добро настроение. Наличието на йод в тях се отразява благотворно на психичното здраве. Черногледите мисли отпадат, увеличават се оптимистичните нагласи, умът става бистър и спокоен. Ореховите ядки са естествена профилактика срещу депресия.

Заради омега-3 мастните киселини в състава си, те стимулират и дейността на сърдечно-съдовата система. Понижават високите нива на холестерола и така ни предпазват от инфаркти.

Редовната консумация на орехи е предпазна мярка срещу раковите заболявания. Доказана е ползата им при рак на гърдата.

орехи
Редовната консумация на орехи е предпазна мярка срещу раковите заболявания. Доказана е ползата им при рак на гърдата.

Особено важно е да не се ядат ядки, които са започнали да мухлясват. Учените алармират, че е налице пряка връзка между плесента в развалените храни и образуването на ракови клетки в организма. Ако орехите не са съхранявани правилно, ако са държани на влажно място, ядките им се свиват и почерняват. Те трябва да бъдат изхвърлени.

Преди години се ширеше схващането, че яденето на орехи води до напълняване, затова е желателно да се избягват. Съвременната наука опровергава това, дори точно обратното! Днес се счита, че те могат да бъдат съюзник в борбата срещу излишните килограми. Диетолозите ги препоръчват с охота в различните хранителни режими.

Ореховите ядки засищат чувството на глад и ни помагат да издържим при спазване на диета.

Яжте орехи често, за да сте по-здрави, по-красиви и по-умни!

Подготви: Гана Василева

One thought on “Орехи – защо са толкова полезни и от какво предпазват

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *