Направете си сами: Нисковъглехидратен хляб
Известно е, че българинът много обича хляб и почти винаги той присъства на трапезата му. Друг е въпросът, че сред многообразието на видове хляб вече доста трудно всеки от нас се ориентира кой хляб всъщност е най-здравословен. Дори пълнозърнестият като че ли съвсем не отговаря на името си.
Ето защо нараства броят на хората, които решават не само да си приготвят сами хляб при домашни условия, но и той да бъде без глутен.
Здравословният безглутенов хляб
Хлябът без глутен става все по-предпочитан вариант не само от хора, които спазват кетодиета, т.е. консумират нисковъглехидратна храна. Това са тези с различни метаболитни отклонения и автоимунни заболявания.
Но всички, които искат просто да отслабнат, могат да си направят и да похапнат такъв хляб. Според д-р Джош Акс – световноизвестен специалист по натуропатия, функционална медицина и клинично хранене, всеки би могъл да си приготви лесно вкъщи кетохляб, защото е вкусен и здравословен.
Преди 12г. д-р Акс основава здравен център в град Нашвил, Тенеси. Днес центърът е сред най-популярните частни практики по функционална медицина, а сайтът за здравословен начин на живот на специалиста е сред десетте най-посещавани в света.
На своите пациенти в центъра и на посетителите на сайта д-р Акс често обяснява какво е кетодиета и защо нисковъглехидратният хляб по неговата рецепта е толкова полезен.
Ползата от кетодиета
Под кетогенна или кетодиета се разбира да приемате храна с много малко количество мазнини и въглехидрати.
Когато тялото не може да получи голямо количество глюкоза от въглехидратите, за да си набави енергия, изгаря мазнините.
В това се състои и ползата от кетодиетата – тя гори мазнините бързо, а освен това предпазва от развитие на диабет тип 2, защото ограничава захарите и преработените зърнени храни.
Рецепта на д-р Акс за кетохляб
Д-р Акс отдавна е намерил най-точната и сполучлива рецепта за хляб, който съдържа мазнини, но те са здравословни. Всъщност неговият хляб е с кокосово и бадемово брашно. Бадемите съдържат полезни мононенаситени мазнини, които понижават лошия холестерол и намаляват риска от сърдечни заболявания.
Освен това докато в останалите хлябове въглехидратите и захарите имат обикновено високи стойности, а мазнините и протеините – ниски, в кетохляба на д-р Акс количеството на въглехидратите е минимално, а мазнините и протеините са повече.
Състав на нисковъглехидратния хляб
1 ½ чаша бадемово брашно
2.с.л. кокосово брашно
6 белтъка
¼ ч.л. крем тартар
3-4 с.л. разтопено масло
¾ ч.л. сода бикарбонат
3 ч.л ябълков оцет
Начин на приготвяне
Преди да започнете приготвянето на хляба, загрейте фурната до 170-180°.
Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте с крем тартара до образуване на меки върхове. Разбийте отделно бадемовото и кокосовото брашно, содата, оцета и маслото и прибавете белтъчната смес към тази. Изсипете в намазана или покрита с хартия за печене тава за хляб и печете за около 30 минути.
Готовият хляб трябва да е леко зачервен. Преди да го нарежете, го оставете да се охлади.
В една филия от този хляб има само 0,4 г захар и 2,4 г въглехидрати, като почти всички идват от брашното, срещу 15г в пълнозърнест хляб.
Друга база за сравнение са мазнините – 6г в една филия кетохляб срещу 1г в пълнозърнест.
Може да замените кокосовото или бадемовото брашно с ленено или псилиум (индийски живовляк) на прах. Това е също добър вариант, тъй като и в двете съставки има много фибри и са подходящи за кетохранене.
Д-р Акс препоръчва рецептата за този хляб особено ако спазвате кетодиета, но не само. А хляба може да консумирате с обикновено масло или масло гхи.