ЗДРАВЕ

Какво не бива да ядем след чистене на зъбен камък?

Всички знаем колко важни са профилактичните прегледи за навременното откриване на здравословни проблеми. Рутинен преглед поне два пъти в годината препоръчват и зъболекарите. Така ще се спестят евентуални болезнени и често скъпи процедури, свързани с болести на зъбите и устната кухина Освен това зъболекарят ще премахне и натрупания зъбен камък.

Защо е нужно премахването на зъбния камък?

Зъбният камък е структура, която се образува поради минерализиране на непочистена зъбна плака от слюнката. Той е изпълнен с различни бактерии, които се намират в контакт с повърхността на венците и могат да предизвикат тяхното възпаление.

Ако зъбният камък не се  почисти, може да се стигне до кариеси, до гингивит – възпаление на венците, парадонтит и загуба на зъб.

Това може да се предотврати след премахване на бактериите в зъбния камък, които са основен причинител на възпалението. Така тъканите ще могат да се възстановят сами.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените витамини и минерали на лидера в сферата Vital Concept.

Как става отстраняването на зъбния камък?

Зъбният камък се отстранява само от специалист. Не се препоръчват други начини, защото могат да увредят емайла и зъбите непоправимо.

Отстраняването се прави механично, а най-добрият метод е с ултразвук, след което обикновено зъбите се полират.

Почистването на зъбния камък е напълно безболезнено и се препоръчва на всеки 6 месеца.

Какво не се прави след почистването на зъбния камък?

Няколко дни след почистваното на зъбния камък зъбите са много по-чувствителни. 

Затова трябва да се спазват някои правила, за да не се чувстваме дискомфортно и да има смисъл от процедурата.

  • Ако сте пушач, не пушете няколко дни, за да не пожълтее зъбният емайл.
  • Избягвайте много горещи или студени храни, както сладки и кисели, към които зъбите са чувствителни.
  • Изключете от менюто си и оцветяващи зъбния емайл храни като кафе, кетчуп, шоколад, чай и др.
  • Храните, които изискват дълго дъвчене като захаросани плодове, също не са за предпочитане.
  • Откажете се за малко и от храни, които могат да заседнат между зъбите като ядки, семена, чипс и др.
  • Не пийте сладки газирани напитки и минерална вода. Те съдържат лимонена и фосфорна киселина, изтъняващи и разрушаващи емайла.

Може ли да се контролира натрупването на зъбен камък?

Когато говорим за почистване на зъбите, профилактиката е от голямо значение. За да успеете да контролирате донякъде образуването на зъбен камък, специалистите по дентална медицина дават препоръки, свързани с:

– миенето на зъбите

Мийте зъбите си най-малко два пъти на ден, като отделяте 2-3 мин. за изчеткването им, включително и резците.

– четката за зъби

Добре е четката да бъде по-мека и с по-малка глава, за да достига навсякъде. Електрическата четка е за предпочитане, защото отстранява плаката по-добре с до 80%.

– пастата за зъби

Ползвайте паста с флуорид, който спира „втвърдяването” на плаката и превръщането й в зъбен камък, а и се грижи за емайла. След използването й поне половин час не консумирайте нищо.

– конците за зъби

80% от всички твърди отлагания се образуват между зъбите и върху емайла. С използването на конци след всеки прием на храна премахват остатъците от нея.

– водата за уста

Специалната противовъзпалителна вода за уста има свойството да убива бактериите, причиняващи плаката, но не я използвайте веднага след измиването на зъбите.

– храната

Ограничете сладките храни, защото захарите в тях отделят вредни киселини в устната кухина, които провокират натрупването на плака и зъбен камък. Все пак ако хапвате сладко, докато го консумирате и след това, пийте много вода.

– тютюнопушенето

Ограничете и дори спрете тютюнопушенето, защото цигарите също водят до натрупването на плака и зъбен камък.

Несъмнено обаче, че дори да спазвате всички тези препоръки, това съвсем не означава, че не трябва да посещавате редовно своя зъболекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *