ДОМАКИНСТВО

Изхвърлете ненужното от кухнята и банята

В кухнята и банята често се застояват негодни вече предмети, които няма да използваме, но все не отделяме време, за да ги изхвърлим. Нека се огледаме и да се освободим от ненужното. Разчистването е необходимо от хигиенична гледна точка. Освен това старите вещи създават тягостно настроение и чувство на потиснатост.

В кухненските шкафове имаме пликове с подправки, които вече са хванали мухъл. За какво ги държим с месеци наред? Нека да отидат в коша за боклук, където им е мястото.

Трябва да проверяваме срока на годност на зърнените храни и ако той е изтекъл, да ги изхвърляме. Когато се застоят прекалено дълго време, в тях се образува гъгрица и са негодни за ядене. Старите консерви също са опасни. Нека да ги махнем от шкафа. 

В дъното на хладилника все остава някаква храна, която стои там от доста време. Вече не е желателно да бъде консумирана. Още нещо ненужно!

Не бива да се яде нищо, което започва да мухлясва. Има теория, че плесента способства за образуване на раковите клетки в организма. Ако държим такива хранителни продукти в дома си, рискуваме някой да яде от тях, ако не обърне внимание.

В банята се събират цяла армия шишета шампоани и балсами, в които е останала съвсем малко течност. Така или иначе, вече сме се заредили с нови миещи препарати. Почти празните опаковки се трупат там и само заемат място. Да се отървем от това, което няма да ползваме.

Старата четка за зъби също е за изхвърляне. Зъболекарите препоръчват четката за зъби да се сменя всеки месец.

Козметиката трябва да бъде подновявана на всеки три месеца. В старите червила и в моливите за очи се заселват много микроорганизми и после кацат на нашата кожа.

От време навреме е хубаво да предприемаме такова разчистване на ненужното у дома, за да сме здрави и да ни е по-леко на душата.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *