ЗДРАВЕ

Картофи, които никога не трябва да ядем

Едва ли има семейство у нас, което да може без картофи. И все пак има видове, за които не всеки знае. Оказва се, че този продукт може и да е опасен, наред с полезността си. Под каква форма не трябва да се консумира този зеленчук? Нека се опитаме да разберем този проблем.

Картофи, които никога не трябва да ядем:

Зелени картофи

Зеленият оттенък, върху картофа може да се появи в резултат на продължителното му излагане на слънце. Това насърчава отделянето на соланиновия токсин, който придава неприятен оттенък.

Наличието на това вредно отровно вещество прави продукта неподходящ за консумация от хората. Когато ядем зелени картофи, може да си навлечем:

повръщане;

възпалено гърло;

диария;

гадене;

стомашни болки.

В случай на отравяне с токсини е необходимо промиване на стомаха или лечение с активен въглен. Следователно е необходимо да се изрежат всички зелени площи от картофа и е по-добре изобщо да не се използва при готвене. Този вид картоф ще е по-полезен за засаждане.

Покълнали

В края на зимата може да откриете кълнове на картофи, които се съхраняват в изба или килер. Такива екземпляри са чудесни за следващото засаждане в градината. Консумирането им, обаче изобщо не е желателно.

Покулналите картофи, вече не съдържат полезни вещества, а дори обратното вредни. В допълнение към токсичния соланин, картофите съдържат и хаконин. Това вещество има горчив, неприятен вкус.

картофи
Кои картофи е опасно за здравето да консумираме?

При голяма консумация на покълнали картофи може да се повиши телесната температура и да се появи повръщане. Токсичността допринася загуба на ориентация.

Твърдите картофи могат да се белят и да се използват при готвене, когато е необходимо. Меките и малки грудки е най-добре да бъдат изхвърлени.

Продуктът може да предизвика голяма вреда, ако се консумира суров и в големи количества. Покълналите картофи не съдържат витамини. Такива не бива да се дават, нито на хора, нито на домашни любимци, в т. ч. зайци. За последните соланинът е смъртоносно отровен.

Деформирани или изгризани

Понякога по извадените от земята картофи се появяват дупки и други повреди. Плъховете и мишките обичат да пируват с тези продукти. Ако забележите такива промени, по-добре е веднага да се отървете от продукта.

Гризачите са носители на всички опасни болести. Има вероятност от заразяване с инфекция. Виждайки дупка в картофа, не се колебайте да го изхвърлите. Не яжте храна, която мишки или плъхове вече са гризали.

Елиминирайте всички зелени, нагризани и покълнали грудки, тогава няма да е необходимо да се притеснявате за вредата от продукта. Все пак, вие трябва да носите отговорност за избора на храна. Не бива да рискувате здравето си, като ядете лоши или развалени картофи.

One thought on “Картофи, които никога не трябва да ядем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *