ЗДРАВЕ

Коронавирус – най-важното, което трябва да знаете

Светът продължава да се бори с новия коронавирус, който хвърли голяма част от световното население в паника. Вирусът тръгна от китайския град Ухан и стигна до Европа, като за щастие все още няма регистрирани случаи в България.

Но какво трябва да знаем всъщност за коронавирус и какви са симптомите на заболяването? В този материал ще ви предложим най-важното, което трябва да знаете.

Как се пренася коронавирус?

Вирусът, подобно на много други, може лесно да се предаде по т.нар. въздушно-капков път. Възможно е обаче да се заразите и при допир до инфектирани повърхности, последван от докосване на устата или очите.

Как можем да се защитим от вируса?

Далеч няма да „открием топлата вода“, но експертите препоръчват редовно да си мием ръцете, както и възможно най-рядко да докосваме лицето си и устата в частност. Хубаво е вкъщи всеки един от членовете на семейството да използва различна кърпа. Същото важи и за приборите за хранене. Ако използвате градски транспорт, слагайте си ръкавици, които да сменяте при всяко возене.

Могат ли маските да ни предпазят от коронавирус?

Маските намаляват риска от заразяване, но не и на сто процента. Много хора всъщност не ги носят правилно – те трябва да бъдат плътно прилепнали. Важно е обаче да знаете, че една и съща маска не трябва да се носи повече от един ден.

Защо заболяването от коронавирус е опасно?

Паниката от коронавирус е по-голяма, отколкото трябва. Истината е, че малък процент от заболелите всъщност умират вследствие на вируса. Нашият съвет е да не се поддавате на масовата психоза, усилено налагана и от медиите.

Как да направим тест за коронавирус?

Пробите за коронавирус се изследват в лаборатории. Тъй като заболяването обхваща активно дълбоката тъкан на белите дробове, лекарите взимат проби от храчките на пациента. А понякога и от задната част на гърлото.

Това са някои от най-важните неща, които следва да знаете за коронавирус. Както казахме, според нас паниката от заразата е силно преувеличена, като ви съветваме да не се поддавате и да не ставате жертви на всеобщата паника.

One thought on “Коронавирус – най-важното, което трябва да знаете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *