ЗДРАВЕ

Най-честите причини за лош дъх

Добрата рутина за орална хигиена очевидно е от решаващо значение, ако искате да избегнете лошия дъх. Но това не зависи само от миенето на зъбите и поддържане на устна хигиена. Има някои фактори, които влияят на лошия дъх и ето няколко от тях.

Дехидратация

Дехидратацията може да причини лош дъх, защото бактериите, които живеят в устата, се умножават, когато устата изсъхне. Дехидратацията води до намаляване на производството на слюнка, която се бори с много от тези бактерии. Тези бактерии не са опасни, но са една от основните причини за наличието на лош дъх, затова е добре да пиете редовно вода и да поддържате устата си хидратирана.

Храни с ниско съдържание на въглехидрати

Намаляването на въглехидратите и повишаването на приема на протеини може да бъде основен фактор за това дали имате лош дъх, или не. Това е така, защото те карат тялото ви да разгражда мазнините за енергия и да създава кетони, част от тези кетони се отделят от организма чрез урината или дъха ви.

Пропускането на хранения

Постенето или дори това, че не се храните редовно, също може да има отрицателно въздействие върху свежестта на вашия дъх. Каквото и да е причината за гладуването, без редовни хранения или течности, устата забавя производството на слюнка, без тази влага, бактериите може да започнат да развъждат милиарди допълнителни бактерии, водещи до появата на лош дъх.

Наднормено тегло

Има изследване, което показва, че колкото повече тежите, толкова по-лош е дъхът ви. Факторите на затлъстяване могат да бъдат свързани с няколко състояния на устната кухина, включително пародонтални заболявания и лош дъх. Зъбите са изложени на захари и други въглехидрати, и по този начен стават по-податливи да развият устни проблеми, които могат да доведат до лош дъх.

Прекаленото дъвчене на дъвки

Често използваме дъвки, за да прикрием лошия дъх, но дъвките, съдържащи мента и т.н., понякога съдържат скрити захари, които само служат за хранене на бактериите, които причиняват лошия дъх. Дъвките служат като бърз начин да се справим с неприятния дъх, но ако съдържат захар, те могат в крайна сметка да влошат ситуацията. Оставянето на захар (от дъвките) в устата за продължителни периоди от време може да доведе до натрупване на лепкава плака върху зъбите.

Инфекция на синусите

Синузитът предизвиква излишък на слуз, който може да се натрупва в гърлото или задната част на носа, което може да доведе лош дъх. Използването на антихистамини за проблеми със синусите може да причини още по-лош дъх, тъй като лекарствата могат да изсушат зоната на синусите и да забавят производството на слюнка. По-малкото слюнка означава, че тялото ви има по-малка способност да контролира микроорганизмите в устата ви, което води до по-лош дъх.

Автор: Николая Станкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *