Ползотворното влияние на домашните любимци

Известно е, че домашните любимци са най-добрите и верни приятели. Привързаността, която изпитваме към тях, ни кара да се чувстваме по-щастливи. Психолозите са установили, че изобщо домашните животни имат положително въздействие върху собствениците си.

Нашите питомци ни оказват лечебно влияние. Докато мислим за тях, настроението ни бързо се повишава, сърцебиенето ни се нормализира. Когато ги милваме, организмът ни произвежда хормона окситоцин, който снижава нивата на стреса.

Международен екип учени са съставили списък на животните, оказващи лечебно въздействие на човека.

Любимата котка

В Топ 5 на домашните любимци с лечебна сила е котката. Тя притежава способността да разсейва мрачните ни мисли. Като я галим, стимулираме акупунктурните точки по дланите си.

Котешкото мъркане е благотворно за нервната ни система. Вибрациите му попадат в специален терапевтичен диапазон, поради което то действа успокояващо и разтоварващо на нашата психика. Също помага на костната ни система и на мускулите, улеснява зарастването на рани. Котката ляга точно върху тези места от нашето тяло, където изпитваме болка. Тя инстинктивно чувства това и отнема негативната енергия от болното място.

Изследователи от Университета на Минесота са установили, че присъствието на котка в дома има положителен ефект за сърдечната дейност. Хората, които нямат котка, са с 40% по-податливи на инфаркти. Котките понижават тревожността и по този начин намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Нашето куче

Кучетата са най-добрата терапия срещу депресивни разстройства. Със своята обичливост, вярност и преданост те обграждат стопанина си с любов и внимание. С тях човек никога няма да се почувства самотен. Обичат да си играят с нас и ни карат да се движим повече. Всекидневните разходки на свеж въздух се отразяват положително на целия ни организъм.

Неслучайно кучета водачи се обучават и се използват за придружаване на слепите. Тези животни никога не изоставят и не предават доверието на стопанина си.

Конете

Те са посочени на трето място по благотворно въздействие. Доказано е, че помагат на деца, страдащи от аутизъм. Контактът с тези благородни животни лекува от тежки зависимости и пристрастявания като алкохолизъм, наркомания, хазарт. Също така терапия с коне се използва успешно за възстановяване при травми на гръбначния стълб и атрофия на мускулите. Конете оказват положителен ефект на хора с церебрална парализа, при синдрома на Даун. Язденето на кон е целебно при хиперактивност и повишена нервна възбуда.

Рибки в аквариума

Много успокояващо действа отглеждането на рибки в дома. Тяхното присъствие нормализира нервната ни система. За избухливите и психически неуравновесени хора се препоръчва гледането на рибки. Това допринася за лекуването на депресивни състояния и неврози.

Гризачите като домашни любимци

Отглеждането на хамстери също има лечебен ефект. Гризачите влияят на подсъзнанието ни и ни освобождават от натрупаното напрежение и агресия. Когато се грижим за тях и ги наблюдаваме, ние се разтоварваме от отрицателните емоции и избухливостта ни е туширана.

Вярно е, че да притежаваме някакъв домашен любимец означава да увеличим ежедневната си работа у дома с допълнителни ангажименти и грижи. Но радостта, която изживяваме с него, във всички случаи компенсира усилията ни. Освен всичко друго, домашните питомци имат възпитателно въздействие върху децата ни.

Източник: Obekti.Bg

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.