ЗДРАВЕ

Кои напитки са естествен източник на витамин D?

Витамин D е един от най-важните витамини за човешкия организъм, но често хората имат дефицит от него. Наричан „слънчевия витамин“, той може да се „взима“ директно от слънчевата светлина. Не всички обаче излагат често себе си на слънце, поради което се стига и до вече споменатия дефицит.

Истината обаче е, че витамин D е важен за правилното функциониране на организма. Той има ключова роля за усвояването на различни витамини и минерали, фосфат и калций. Освен това, витаминът подсилва имунитета и поддържа желаните нива на калций в костите и зъбите. Освен това, витаминът успешно намалява болките в мускулите и костите. Ако в тялото има дефицит от него, подобни болки могат да се появят.

Освен от слънчева светлина, витамин D може да бъде придобит и от някои определени храни, като например: яйца, соя, гъби, сьомга и др. В тази статия обаче ще откроим няколко напитки, чрез които също бихте могли да си набавите така важния и ценен витамин D. Ето кои са те:

Сок от портокал

Портокаловият сок категорично е сред напитките, богати на витамин D. В състава му има и други полезни витамини и минерали. Ние препоръчваме да си приготвяте натурален и домашен фреш от портокал, тъй като тези в магазина са със съмнително качество. Освен това, купешките сокове са пълни с всякакви вредни консерванти и добавки. Цитрусовите преси в търговската мрежа не са скъпи, тъй че спокойно можете да инвестирате в една подобна.

Краве мляко

Кравето мляко също има високо съдържание на витамин D. Освен ако не сте веган, няма причина да не го вкарате в менюто си. В случая за предпочитане е млякото с по-висока масленост, тъй като има най-силна концентрация на витамин D, както и на други витамини. Ако не обичате да го пиете директно, експериментирайте и добавете нещо друго.

соево мляко
Соевото мляко също е сред добрите източници на витамин D
Соево мляко

А тук вече ако сте веган, това е един прекрасен заместител на кравето мляко. Соевото мляко е подсилено с витамин D в повечето случаи, както и с други полезни вещества. Препоръчваме ви да четете етикета на бутилката или кутията в магазина, за да видите напълно какво се предлага в случая.

Кисело мляко

Стигаме и до една вечна българска класика за всяко наше домакинство – киселото мляко. Една кофичка от него също съдържа добро количество витамин D, поради което ви го препоръчваме. Можете да го хапвате директно с лъжица или пък да добавите нещо, което обичате – овесени ядки и мед, например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *