Сьомга – какви грешки допускаме при готвенето ѝ

Сьомга е не само една отлична храна, но и много здравословна. Тя се счита за една от най-полезните риби, съдържаща витамин D, Омега 3 мастни киселини, минерали и аминокиселини. 

Затова е важно да приготвим сьомгата правилно, за да запазим полезното й съдържание.

За да успеем да постигнем правилно приготвяне на рибата, трябва да избегнем следните грешки. 

Не купувайте лоша риба

Независимо какъв вид сьомга купувате, месото й трябва да е ярко оцветено. Бледите нюанси означават стара риба.

Не размразявайте сьомгата неправилно

Трябва да знаете, че ако сте купили замразена сьомга, добре е тя да се размрази на стайна температура. Не се изкушавайте да я пъхнете в микровълнова фурна, за да не я сварите. Може да „помогнете“ на рибата да се размрази, като я поставите в купа с хладка вода, но не гореща. 

Не премахвайте кожата

Кожата на сьомгата помага при готвене в стека риба да се задържат соковете и той да остане сочен. Затова не отстранявайте кожата и гответе с нея. 

Не оставяйте костиците

С помощта на пинсета отстранете костиците. Така рибата е много по-приятна за ядене. 

Не овкусявайте предварително

За разлика от червените меса, които е добре да се овкусят по-рано, за да поемат от подправките, при сьомгата не е така. Тя трябва да се посоли и запипри непосредствено преди готвене. Но все пак овкусете рибата, за да я направите по-апетитна. 

Не гответе сьомгата без подправки

Подправките подчертават вкуса на продукта. Правят така, че характерните му нотки да изпъкнат. А бялото вино е чудесна компания за една добре приготвена сьомга, която вече е сервирана на масата.

Не пипайте много рибата

Не я бодете, за да видите дали е готова. Това само ще развали ястието.

Оставете я да се сготви

Не я бодете, не я обръщайте. Сьомгата има нужда от силен огън и достатъчно време, за да се сготви. Но внимавайте да не я пресушите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *