КРАСИВАМода

Мода, вдъхновена от науката за цветовете

Модните дизайнери са на първо място артисти. И като такива, те се нуждаят от вдъхновение. При всеки то идва по различен начин и от различни неща.

Още от миналото много дизайнери са се вдъхновявали най-напред от играта с цветовете и различните цветови комбинации, създавайки си от това свой собствен уникален почерк, който ги отличава и прави разпознаваеми.

Соня Делоне е съосновател на движението за изкуство Орфизъм, характеризиращо се с използването на силни цветове и геометрични форми. Работата ѝ се свежда до живопис, текстилен дизайн и сценография. Нейната дейност в съвременния дизайн включва концепциите за геометрична абстракция, интегриране на мебели, тъкани, пана и дрехи.

Елза Скиапарели и нейното въображение, съчетано с участието ѝ в движението на Дада (Сюрреалистично изкуство), я насочват към нова творческа територия. Скиапарели си сътрудничи с редица съвременни художници, сред които Салвадор Дали, Леонор Фини,  Мерет Опенхайм и Алберто Джакомети, за да разработи редица от най-забележителните си дизайни.

Адриан Жилбер най-напред е бил художник, който се е обучавал в Париж. За всички звезди, които обличал, е следвал максимата си, че качеството на материите, носени от жените, влияят на начина, по който те се държат, дори когато става дума за на пръв поглед незабележими детайли. Той пренася тази своя философия и в по-късните си колекции, предназначени за носене извън модния подиум.

И до днес дизайнерите продължават да черпят вдъхновение от цветовете на художниците. Съвременния списък оглавява Миуча Прада, която нееднократно прави колаборации с известни художници, един от които е и известният и у нас Деймиън Хърст. Двамата се събират за първи път на изложението „Изкуство / Мода“, чиито куратори са  Джермано Челант и Ингрид Сиски през 1996 г. във Форте Белведере, Флоренция и на следващата година в музея на Гугенхайм, Сохо, Ню Йорк. Оттогава те непрекъснато си сътрудничат в различни проекти отвъд тяхната собствена творческа сфера.

По статията работи: Цветелина Котева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *