РЕЦЕПТИ

Домашно гуакамоле – лесно и в няколко стъпки

Въпреки че идва чак от далечно Мексико, гуакамолето набира все повече слава и по нашите земи. Основната му съставка – авокадото е изключително полезно, тъй като е богато на омега-3 мастни киселини и витамини. Гуакамоле е идеално за горещите летни месеци, а е и лесно за приготвяне. Прекрасен начин за разнообразяване на диетата с нещо интересно и различно.

Класическото гуакамоле съдържа авокадо, лимонов сок, ситно нарязани чушки, лук и домати, сол и кориандър. Съществуват и много други различни рецепти в зависимост от района, откъдето идва самата рецепта, от подправките, които сме включили, и от това колко едро сме нарязали съставките. Обикновено гуакамолето се яде с царевичен чипс, но можете и да си го намажете и на филийка черен хляб или да го използвате като сос към други ястия.

На която и рецепта да се спрете, изборът на правилно авокадо е от голямо значение. Авокадото трябва да е добре узряло, но как да разберем това? Натиснете го в горната му част (там, където е било откъснато), ако поддаде – значи е зряло, ако пръстът ви потъне – е презряло. Ако не е достатъчно меко, го оставете извън хладилник да престой 1-2 дена. Изберете по-дребни плодове, защото имат по-наситен вкус.

Най-лесно е да изсипете всички съставки в блендер и така да ги разбиете. Оригинално, обаче, гуакамолето не е хомогенно, а на дребни парченца – ако желаете автентично усещане, най-добре е да нарежете съставките на ръка. Използвайте твърд или мек домат, според предпочитанията си, като задължително го обелете предварително. Ако харесвате люто, добавете люти чушлета или лют червен пипер. Поръсете с повече сол. Ако не обичате кориандър, можете да го замените с магданоз. Съществуват и по-нетрадиционни рецепти, които включват съставки от сорта на дижонска горчица, кисело мляко със сос табаско, пушена пъстърва или нарязан бекон, грилован ананас.

Ако приготвите по-голямо количество гуакамоле и остане неизядено, не забравяйте да го покриете с фолио, тъй акто авокадото потъмнява бързо.

Автор: Антония Терпешева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *