СЕМЕЙСТВО

5 опровергани мита, свързани с бременността

Всички бременни са чували слухове относно това какво е редно да се прави през бременността и какво трябва да се избягва. Много от тези митове вече са развенчани от учените и лекарите. Не всичко, което чуем през бременността, трябва да приемаме за достоверно. Нека се запознаем с петте най-интересни мита относно бременността. Те са опровергани от много лекари и учени. Ето ги и тях:

1. Бременните не трябва да боядисват косата си

Широко разпространен е митът, че бременните жени не трябва да се боядисват, понеже боята може да навреди на бебето. Според учените използването на боя не може да навреди на детето, но самата миризма може да причини замайване. Все пак до третия месец от бременността е добре да избягвате боядисването на косата. 

2. По време на бременността трябва да се избягва кафето

Друг разпространен мит е, че през бременността трябва да се ограничи употребата на кафето. Поради съдържанието на кофеин се смята, че е вредно да се пие кафе през този период. Освен в кафето, кофеин се съдържа и в чая, какаото и др. Счита се, че употребата на 200 мг (340 мл) кафе на ден е напълно безвредна за плода. Разбира се, позволено е да се пие кафе през бременността, но не трябва да се прекалява с него.

3. Опасно е да се прави секс

Много жени смятат, че сексът може да навреди по време на бременността и затова ограничават сексуалните си контакти. Други пък си позволяват да бъдат интимни с партньора си, но са особено внимателни. Истината е, че при нормално протичаща бременност сексът не би навредил. Жените с проблемна бременност трябва много да внимават и да се посъветват с лекаря си относно честотата на сексуалните контакти.

4. Порцията храна трябва да бъде двойна

Разпространено е и схващането, че жените трябва да се хранят за двама. Това не е съвсем така. Разбира се, бременните трябва да получават по 300 калории повече от обикновено. Нормално е, когато трябва да се изхранват два организма, и приеманото количество храна да бъде повече. Но това не значи, че бъдещите майки трябва да се хранят двойно повече. В рамките на посоченото количество калории е нормално да надвишат дневния порцион.

5. Стресът вреди на плода

За бременните отдавна се носят слухове, че не трябва да гледаш страшни филми, че не трябва да се напрягат или притесняват. Смята се, че това може да навреди на детето. Дори има случаи, при които вследствие на силен стрес майката загубва нероденото си дете. Силните притеснения или тежки събития могат да навредят на плода. Но е установено, че ако нивото на стрес е по-ниско, то няма опасност за плода.

Автор: Катя Благоева

4 thoughts on “5 опровергани мита, свързани с бременността

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *