СЕМЕЙСТВО

5 успешни трика за определяне на овулация

Ако вече сте готова да станете майка, трябва да знаете кога е най-подходящото време да забременеете. Това зависи от овулацията, която се случва няколко пъти месечно. Много важно е да можете да засечете кога става това.

Кои са основните признаци за настъпила овулация?

Особености на течението

По-голяма част от жените през целия си месечен цикъл имат някакво течение. Понякога неговата гъстота, текстура и мирис може да означава, че имате инфекция, но в други случаи – че сте в овулационен период. Ако е второто, течението трябва да прилича на прозрачна белтъкообразна субстанция. Това е знак, че е подходящият момент за опити да заченете.

Ако обаче течението е по-лепкаво и сухо, овулацията е вече към своя край.

Болезнено усещане в яйчниците

Понякога жените усещат някаква болка или пулсация в яйчниците. Възможно е тя да се дължи на овулация, особено ако се е появила седмица след цикъла.

Базална температура

Понеже всеки месечен цикъл е индивидуален, овулацията не настъпва по едно и също време. Организмът на всяка жена е различен. Ето защо можете да проследите базалната температура.

Когато хормонните нива се променят, в тазовото дъно температурата се повишава. Добре е да разберете това, като измерите температурата си рано след ставане от сън и това да става с един и същ термометър.

Важно е също сънят да е траел поне 4 часа без прекъсване за реални резултати. Освен това температурата се мери преди всяко действие, което изисква енергия като тоалетна, къпане, ядене, пиене, дори и ходене.

Записвайте си всяка стойност и така по-лесно ще разберете настъпването на точния момент.

Тест за овулация

Както има тестове за бременност и за наличие на уринарна инфекция, така и съществуват тестове за овулация. След като си набавите такъв тест, следвайте указанията на листовката, за да разберете как се използва.

Броене на дните

Макар че това е най-несигурният начин да се определи овулацията, онези жени, които имат редовен месечен цикъл, могат да го използват за ориентация.

Обикновено овулирането настъпва около 14-я ден от менструацията, ако жената има редовен 28-дневен редовен цикъл.

По време на овулацията почти всяка жена изпитва някакви билки или неразположения. Така че ако изпитате  болка в основата на гърба, в гърдите, крампи в коремната област, имате подувания или газове, възможно е да овулирате, ако сте по средата на своя месечен цикъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *