УСПЕШНА

Управлявайте своите финанси с „метода с бурканите“

Макар да се казва, че парите са в основата на всяко зло, факт е, че те са едно от великите открития на човечеството. Парите са инструмент за решаването на почти всеки проблем. Или за създаването на такъв… Разумното им управление и използване може да осигури комфортен и приятен живот, забавления, образование и какво ли още не. Парите могат и да бъдат пропилени по най-глупав и безотговорен начин, без да донесат никакви дивиденти на притежателите си.

Днес за голяма част от хората доходите са винаги на ръба. Заеми, дългове, лихви, сметки, разходи – тази лавина ги помита и ги затрупва под тежестта на безсилието да се справят с парите си. За да оцелее човек в тези несигурни времена, много важно е да може да управлява финансите си, колкото и минимални да са те. Тук дори не говорим за това да разбираме от сложни финансови материи като Биткойн. Народната мъдрост гласи, че всеки се простира според чергата. Така че за всеки размер доход има един общ принцип на разпределение, който ще ви помогне да не изпаднете в пълна безпомощност.

Направете си труда в продължение на един месец да записвате за какво харчите пари. Накрая ще забележите доста спонтанни и безсмислени покупки, от които спокойно е можело да се откажете. Ако сте твърди в това отношение ще откриете, че скоро ще можете да си планирате почивка и дори покупка на кола или жилище. Непредвидените ситуации няма да ви изваждат от релси, а ще имате готовност да ги посрещнете сравнително спокойно. Планирайки семейния бюджет вие ще си осигурите „въздушна възглавница”, която ще ви предпази за няколко месеца в случай на непредвиден житейски сблъсък.

Най-простият и нагледен метод за разпределение на парите в семейството е този с бурканите. Всъщност дали са буркани, кутии, пликове или каквото там ви дойде на ум, важното в случая е тяхното съдържание. Залепете по един голям етикет на всеки от тях и ги използвайте стриктно по предназначение. Не си позволявайте да прехвърляте от един буркан в друг, защото това ще обезсмисли цялата система. Дайте си месец-два, за да се настроите към новите ограничения и следете твърдо всеки член на семейството да играе по правилата. Под приходи тук ще разбираме парите от заплати, наеми, бонуси, продажби и т.н. Това означава, че те могат да са с различна стойност всеки месец.

пари
Управлението на финансите е важно. Изпробвайте метода с бурканите

Първият етикет ще бъде „Основни потребности – 55%”. Изчислете колко са 55% от месечния ви доход и ги отделете в този буркан. Тези пари ще използвате за покупка на храна, задължителни месечни сметки, гориво. Джобните за всеки от семейството също са от тази сума.

На втория етикет напишете „Развлечения – 10%”. Тези парички не е задължително да изхарчвате в рамките на месеца. Добро решение е да ги събирате и с тях да си организирате семейна почивка или екскурзия.

Третият буркан ще носи етикет „Дългосрочни спестявания – 10%”. Парите в този буркан ще ви гарантират сбъдването на някоя мечта, която изисква повече средства. Пълнете го упорито и постоянно, ще отнеме време, но пък колко горди и щастливи ще сте, когато видите желанието си реализирано.

Един от най-важните буркани е номер четири – „Образование – 10%”. Средствата от него ще са предназначение за курсове, книги, продължаване на образованието на вашите деца в бъдеще. От този буркан очаквайте само дивиденти.

Буркан пет е за „Семейни резерви – 10%”. С тези пари ще покриете годишните данъци, ще платите непредвидени училищни разходи, ще подновите членската си карта, ще купите лекарства и други подобни. 

И накрая шести буркан – „Подаръци и разни – 5%”. Бръкнете в него, когато ви поканят на сватба или рожден ден. Ако се почувствате съпричастни към някоя благотворителна кампания, подкрепете я с част от тези пари.

Ако се научите да балансирате с шест буркана, без да ги счупите, можете да разчитате на аплодисменти от вашето доволно семейство. Така метода с бурканите може да се окаже много ценен за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *