ЗДРАВЕ

Цветът на ябълката показва за какво е полезна тя

Цветът на ябълката – знаехте ли, че той има значение?

„Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен!“. Кой не е чувал тази сентенция? Ябълката е божествения плод, изкушил дори Адам и Ева в райската градина. Сочна, вкусна, ароматна и полезна, ябълката може да бъде отгледана във всеки двор. Съществуват над 7000 сорта, така че разполагате с богат избор. Едни предпочитат сочните и пълни с нектар плодове, други обичат по-сухите и плътни ябълки, трети ги харесват кисели, четвърти сладки… За всеки вкус има подходящ сорт.

Във всички тях обаче се съдържат пектин и целулоза. Това са баластни вещества, които се свързват с холестерола и жлъчните киселини и ги изхвърлят от организма. Витамини В, С, Е, минерали, флавоноиди, фруктоза, глюкоза, захароза и етерични масла – всичко това  получавате като бонус, похапвайки си една вкусна ябълка.

Подредени на рафтовете в магазина, тези божествени плодове примамват с цветове и блясък. Това е така, защото те се обработват  и покриват с фин слой парафин, който да ги запази годни за консумация по-дълго време. Измиването с топла вода и сапун е задължително, а много хора предпочитат да ги обелят. Това е жалко, защото в кората се съдържат голямо количество витамини. Най-добре е да си ги отглеждате сами. А ако нямате такава възможност, купувайте си от село – натурални и екологично чисти. Може да не са перфектни на вид, но пък са гарантирано качествени.

Избирайки зелена ябълка вие избирате повече витамини С, А, В, Е и К. Ще си набавите повече калий и желязо, както и фибри. Плодовете са леко кисели, но пък съдържанието на захар и ваглехидрати е по-ниско. Перфектното решение за диабетици са сортовете Грени Смит и Шарден. Ако сте на диета, зелената ябълка е решението за вас – придава чувство на ситост, без да ви натоварва с калории.

ябълки
За какво са полезни зелените ябълки?

Червената ябълка е богата на антиоксиданти и е най-добрият натурален начин да подпомогнете работата на вашата сърдечно-съдова система. Тя е по-сладка и ако си приготвите десерт с нея, можете да намалите значително количеството захар в него. Плодовете са плътни, хрупкави и сочни, а вкусът им е сладък до сладко-кисел. Червата и черният ви дроб ще са  благодарни за този избор. Фуджи, Червена превъзходна, Ред Чиф и Старк са прекрасни представители на плодовете с този цвят.

Ако желязото в организма ви е повече, хапвайте жълти ябълки. Те ще стимулират работата на черния ви дроб и ще намалят отделянето на жлъчен сок. Вкусът им е по-специален, имат лека карамелена нотка и изпълват сетивата с наслада. Ярки представители са сортовете Златна превъзходна, Муцу и Голден Би. Кожата им е не много дебела, гладка и леко мазна на пипане. Месестата част е сладка и сочна, рехава и много ароматна. 

Такова разделение е твърде грубо на фона на хилядите сортове ябълки, познати на хората. Но едно е сигурно – какъвто и цвят да е плодът, който си хапнете, той ще ви донесе само полза. Но все пак, знаехте ли защо цветът на ябълката е от значение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *