ЗДРАВЕ

7 изпитани рецепти за лечение на мазоли

Да имаш мазоли по стъпалата на краката е нещо много болезнено и неприятно. Образуват се дразнещи мехури, пълни с прозрачна течност, които при възпаление събират гной.

Предлагаме ви 7 изпитани рецепти за лечение на мазоли в домашни условия.

С май от лайка

Пригответе си следния чай от лейка: 2 торбички чай на 250 мл. вода. Изчакайте да изстине и намокрете парче памук в чая. Сложете памука върху мазола и постойте така 10 минути. Правете това 2 – 3 пъти на ден. Чаят от лайка ще облекчи болката и подутината ще спадне.

Със зелен чай

Зеленият чай е също добро лекарство за мазоли. Той притежава противовъзпалителни свойства и бързо ще даде облекчение на болката ви.

1 торбичка зелен чай се запарва в 250 мл. гореща вода за 5 минути.

След като чаят се охлади, натопете в него парче памук, а после го наложете на болното място. Изчакайте 15 – 20 минути. Няколко пъти на ден си правете такъв компрес.

С алое вера

Растението се слави със своето противовъзпалително и хидратиращо въздействие. Ако мазолът е вече спукан, то ще ускори процеса на възстановяване, като пресече възпалението и зачервяването.

Снабдете се с гел от алое вера. Внимателно намажете засегнатия участък и оставете да попие в кожата.

С витамин Е

Витамин Е ще предотврати оставането на белези по кожата и ще ускори нейното заздравяване.

Разтворете 1 капсула витамин Е и втрийте в мазола. Изчакайте да подейства 30 минути. Няколко дни прилагайте този метод.

С куркума

Куркумата притежава антисептични свойства. Тя ще спре възпалителния процес и ще предотврати инфектирането.

1 ч. л. куркума се разбърква със съвсем малко вода, за да се получи гъста кашица. С нея намажете обилно мазола, почакайте 15 минути, а после измийте с топла вода.

Правете процедурата няколко пъти на ден.

С ябълков оцет

Известно е антибактериалното действие на ябълковия оцет. Той може да предотврати развитието на инфекция, ако мазолът се спука. Третирането на засегнатия участък с оцет е болезнено, защото пари върху разранената кожа. Но възпалителният процес ще спре.

С паста за зъби

Нанесете дебел слой паста за зъби върху мазола си и изчакайте 2 часа. След което измийте мястото с топла вода и го намажете с крем за крака. Прави се 2 пъти на ден. Скоро мазолите ще изчезнат.

Не е желателно да пукате мазолите. Те ще се приберат или ще се спукат сами, ако имате търпението да се лекувате по някой от посочените начини.

При условие, че все пак решите да спукате мазола си, направете го в стерилна среда, спазвайки нужната хигиена:

Първо измийте ръцете си. Почистете мазола и участъка около него със спирт. Пробийте го само веднъж с медицинска игла или с игла, прекарана през огън. Щом веднъж мазолът е прободен, трябва да изчакате, докато изтече гнойта. После измийте обилно с вода, намажете зоната с локален антибиотик и направете превръзка.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *