КРАСИВАМода

Маноло Бланик: творецът на обувки в няколко интересни факта

На днешната дата 27 ноември е роден дизайнерът на обувки Маноло Бланик. Той доби голяма популярност у нас, благодарение на сериала „Сексът и градът“ и на смятаната за модна икона героиня Кари Брадшоу, която винаги носеше негови обувки.

Маноло Бланик се ражда като Мануел Бланик Родригез на 27 ноември 1942 на Канарските острови в Испания. Малко известен факт е, че прекарва младостта си в бананова плантация, подпомагана от родителите му. Семейство Родригез обаче често пътува до Париж и Мадрид, което изиграва най-голяма роля за въвеждането на Маноло в модния свят. Майка му не само четяла много модни списания (в колекцията ѝ имало дори издания на американски Vogue и Glamour), но и хобито ѝ било да изработва каталунски еспадрили. Малкият Маноло пък стоял около нея и наблюдавал. Така неусетно страстта към дизайна на обувки се предала и на него.

Когато пораснал, родителите му го изпратили в Женевския университет да учи право и политика.  Той обаче напуснал,за да учи изкуства в Париж. За да се издържа, работел в бутици, правел снимки за Sunday Times и работел като дизайнер на свободна практика.

Едно пътуване до Ню Йорк и един много полезен контакт пресякъл пътя му с този на редакторката на американския Vogue Диана Вриланд. Докато изучавала портфолиото му, тя била впечатлена от детайлите и заявила, че той трябва да прави аксесоари и най-вече обувки, защото обувките били най-хубавата част в неговите скици. По-късно, през 1974, той се появява на корицата на британския Vogue и става първия мъж постигнал това. 

През ранните 70 години прави своя дебют като дизайнер за верига магазини за мъжки обувки в Лондон – Zapata. Скоро обаче открива, че това не е неговото призвание и се пренасочва към дизайн на дамски обувки. През 1972 година получава шанса да създаде обувки за модното шоу на Ози Кларк. Това привлича известни личности, които се стичат в Zapata за да си купят негови обувки. Най-голямото му професионално постижение е, че връща стилетото обратно на мода.

По статията работи: Цветелина Котева

One thought on “Маноло Бланик: творецът на обувки в няколко интересни факта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *