ЗДРАВЕ

25 любопитни факта за „Гарциния Камбожда”

Популярността на „Гарциния Камбоджа“ се повишава в последните години. Това е една от хранителните добавки, които се използват предимно за отслабване. Произведена е от плодове, които растат на дърво със същото име.

Ето няколко полезни факта за „Гарциния Камбоджа”, които е добре да знаете предварително.

1. Гарциния камбоджа е дърво, което расте в Шри Ланка, Малайзия, Индонезия, Индия, части от Африка.

2. Правилното име на дървото всъщност е Garcinia gummi-gutta.

3. Понякога се среща и под други имена: червено манго, малабарски тамаринд, бриндалбери, гамбодж, масло от кокум.

4. Плодовете имат формата на тиква с много ръбове и обикновено са зелени, жълти или червени.

5. Плодът става голям колкото домат, но понякога достига и размера на грейпфрут.

6. Гарциния камбожда в суров вид има доста неприятен вкус. Понеже е много кисела, се консумира маринована или като подправка.

7. За да станат годни за консумация, плодовете се сушат на слънце, а после се опушват. Използват се, за да придадат тръпчив, опушен вкус при приготвянето на къри.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените хранителни добавки на лидера в сферата Vital Concept.

8. Семената съдържат 30% мазнини. В Индия се използват и за заместване на маслото ги или пречистеното масло, типично за индийската кухня.

9. Екстрактът от гарциния камбоджа всъщност е много здравословен. Има добър ефект при болести като язва, диабет, рак, диария, запек.

10. Основната част от популярността си гарциния камбоджа дължи на факта, че има отслабващ ефект. Под формата на хранителна добавка тя е в състояние да помогне при отслабване, за потискане на апетита, повишаване на издръжливостта при тренировки.

11. В състава си гарциния включва хидроксицитратна киселина (HCA). Тя неутрализира в известна степен действието на ензима, който кара тялото да се запасява с мазнини. Докато приемате екстракта, те не се трупат, а се изгарят при натоварване.

12. Смята се, че приемът на гарциния може да провокира засилено производство на серотонин. Така може да повиши тонуса и да намали храненето от стрес.

13. Първото изследване на ефектите от приема на гарциния е от 1998 г. Изводът на Trstuted Source е, че ефектът му върху отслабването не е по-голям от плацебо.

14. През 2011 г. новиизследвания доказват обратното. Но все пак твърдят, че ефектът не е впечатляващ.

15. Междувременно се провеждат и опити с плъхове в Япония. Установява се, че екземплярите, получили гарциния в храната си, отслабват значително. Но като страничен ефект плъовете развили атрофия на тестисите.

16. Добавката „Гарциния Камбоджа” се предлага на таблетки, капсули, прахчета или течности. Приема се на гладно, половин-един час преди хранене. Прочетете внимателно указанията на производителя, когато започнете прием.

17. Специалистите твърдят, че голяма част от продуктите с гарциния не съдържат точно такова количество екстракт, колкото е посочено на етикета. Обикновено е или по-малко, или доста повече. За да сте сигурни в качеството на добавката, търсете задължително продукти на реномирани марки и се убедете, че продуктът съдържа поне 50% HCA.

18. В повечето продукти с гарциния има и допълнителни съставки. Съмнителните марки понякога добавят вещества, които невинаги описват в етикетите.

19. Що се отнася до препоръчителния прием, повечето продукти осигуряват нужната дозата HCA, а не самата гарциния. Специалистите препоръчват дневен прием от 900 до 1500 mg HCA дневно. Прочетете внимателно указанията на продукта, който сте харесали.

20. При прием на гарциния камбоджа има вероятност да се появят неприятни странични ефекти. Някои от тях са виене на свят, гадене, сухота в устата, главоболие.

21. Няма никакви доказателства дали гарциния е подходяща за майката и бебето при бременност и кърмене. Препоръчваме да не приемате добавката, ако очаквате дете или кърмите.

22. „Гарциния Камбоджа” може да доведе до понижаване на нивата на захар в кръвта. Не започвайте прием на добавката, без да сте направили консултация със своя лекар, ако страдате от диабет.

23. Страдащите от болест на Алцхаймер или деменцията не бива да приемат „Гарциния камбоджа”. Екстрактът повишава нивото на ацетилхолин в мозъка, а повечето от тях приемат лекарства, свързани именно с разграждането на ацетилхолина.

24. „Гарциния камбоджа” влияе на усвояването на някои вещества и лекарства. Внимавайте с него, ако приемате желязо, антидепресанти, калций, калий, статини, монтелукаст (Singulair), варфарин (кумадин).

25. Добре е да не забравяте, че „Гарциния Камбоджа” влиза в категорията на хранителните добавки. Това означава, че процесът на производство не се подлага на особено строг контрол. Напомняме да подбирате грижливо от кои производители и търговци закупувате избрания продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *