ЗДРАВЕ

Как да познаете, че ви липсва магнезий?

Магнезият е много ценен елемент, без който доброто здравословно състояние е немислимо. Той може да се открие във всеки един организъм, а конкретно в нашето тяло се съдържат около 25 грама от него. За да получите по-ясна представа, можем да го сравним с желязото, чието съдържание е около 10 пъти по-малко. Костите са тези, които използват половината от количеството, а другата половина се разпределя между други органи – стомах, сърце, бъбреци, черен дроб. Магнезий се съдържа и в кръвта ни, но в едва един процент от общото количество.

Защо е толкова важен?

Преди всичко, поради способността му да участва в съкращаването на мускулатурата и да подпомага добрата функция на мозъка и въобще нервната система като цяло. За да расте и да бъде здрава костната система, се нуждае от достатъчно магнезий. Елементът благоприятства и нормалната функция на имунната система, като минимализира риска от различни инфекции.

За да си набавим необходимото количество магнезий, най-добре е да заложим на балансираната диета. Добре е да знаете, че той се усвоява най-добре, когато сме приели и достатъчно протеини, ненаситени мастни киселини и витамин Д. И обратно – алкохолът, фибрите и наситените мастни киселини понижават добрата му абсорбция, както и твърде завишените нива на фосфор и калций в организма.

Съветът на HubavaJena: За да не страдате от дефицит на магнезий, възползвайте се от отличните предложения на аптеки „Витания“.

Коя е оптималната дневна доза магнезий

За дамите оптималната доза е 360 грама дневно, а за мъжете – 420 грама на ден.

Възрастта също има значение. Бебетата се нуждаят едва от 50 мг магнезий на ден, децата от 1 до 3 години от 120 мг. В тийнеджърска възраст дозата нараства до около 240 мг. А при зрелите хора, които живеят активно и спортуват тя скача на 500 мг на ден.

Храните, най-богати на магнезий

Най-много магнезий има в следните продукти – ядки, семена, риба, тъмни листни зеленчуци, фасул, пълнозърнести храни, авокадо, черен шоколад, сушени плодове.

Какво се случва, когато ни липсва магнезий

Ставаме раздразнителни, не се наспиваме добре, вечно сме уморени, често пръстите ни изтръпват, получаваме сърцебиене и други неприятни симптоми. Липсата на важния елемент засяга и красотата – ноктите започват да се чупят, а косата е безжизнена и постоянно „цъфти“.

Ако мислите, че менюто ви не е достатъчно богато на магнезий, може да подсилите организма с хранителни добавки, които да възстановят баланса. Стресът е също огромен консуматор на елемента, така че, хората, които са постоянно изложени на него, също трябва да обърнат внимание и да приемат по-големи дози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *