ЗДРАВЕ

Защо бебетата не могат да консумират мед?

Няма родител, който да не мисли най-доброто на своето дете. А особено и щом става дума за бебета, майките и татковците са готови да направят дори и невъзможното, за да растат те здрави и силни. Няма спор, че веднага след раждането си и особено в периода, когато се съчетават кърмене и захранване, мъничетата са напълно зависими от своята майка. Тогава много често възникват въпроси от рода какво може да се дава на бебето и какво не.

Още повече, че непременно трябва да се спазва и правилото, храните да се въвеждат постепенно, първоначално в по-малки количества. Някои от продуктите пък са напълно забранени, поне докато детето не е навършило 12-месечна възраст. Такъв един продукт е иначе много полезният и вкусен мед.

Защо медът не трябва да се включва в менюто на малките деца?

Всички знаем колко е богат на витамини, минерали и антиоксидантни вещества медът, а ролята му в здравословното хранене и отслабването е направо незаменима. Ползите му обаче са изцяло за възрастните хора, докато при бебетата той може да донесе само вреди.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако ви се похапва пчелен мед, който е истински продукт, а не имитация, последвайте линка и разгледайте предложенията в Ревита.

Причината се корени в това, че съдържа една характерна бактерия, така нареченият клостридиум, който може да бъде открит също в праха и пръстта. Клостридиумът лесно може да премине в меда по време на опрашването на растенията, когато цветовете им гъмжат от пчели. А веднъж влязла в състава на меда, тя е много вредна за храносмилателната система при малките деца, които, както знаем, все още нямат достатъчно добре развита имунна система.

Така се повишава риска от инфекции, а също и от опасния ботулизъм. Бактерията се настанява в детския организъм и тъй като стомашните киселини все още не са толкова силни, за да я унищожат, започва да се размножава. Опасността е наистина голяма, а изходът от болестта понякога е фатален. Симптомите при малките деца се изразяват с отпадналост, плач, трудно дишане, отпусната мускулатура и рязко влошен апетит.

Ето защо напълно трябва да изключите меда от диетата на бебето и да изчакате то да навърши поне годинка, за да може да се възползва от неговите чудесни свойства. Тогава вече киселинността в стомаха му ще бъде достатъчно силна, че да унищожи напълно вредната бактерия и да го предпази от заболявания.

2 thoughts on “Защо бебетата не могат да консумират мед?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *