СВОБОДНО ВРЕМЕ

Тези растения можем да отглеждаме на тъмно у дома

В настоящата статия ще разгледаме кои цветя не обичат силната слънчева светлина и виреят на тъмно. Въпреки това са изключително красиви и съдействат за почистването на въздуха. Ето кои са те:

Калатея

Листата на растението са покрити с красиви шарки. Листата могат да бъдат в светлозелен или тъмнозелен цвят. Често се срещат бели или розови шарки. Разнообразието от шарки и форми на листата е голямо. Калатеята може да достигне 1 метър височина. Нейното родно място са тропиците (Южна Америка). Тя расте покрай блата и езера, затова и в домашни условия трябва да се отглежда по подобен начин. Калатеята вирее до температура 20 градуса. Лятото може да издържи и на 30-градусови температури. Растението може да се отглежда на сянка, където не прониква пряка слънчева светлина. Относно поливането, през лятото е добре да се полива по-често.

Дифенбахия

Важна забележка! Дифенбахията е отровно растение и трябва да се внимава при отглеждането му.

Тя също е тропическо цвете. Подобно на калатеята, се отглежда заради красивите си листа, обагрени с най-различни шарки. Височината, която може да достигне, е до 3 метра. Дифенбахията се среща в над 50 разновидности. Коста й са съчетание от тъмно и светлозелено, жълто и бяло. Някои видове обичат светлината, но не трябва да виреят на място, пряко огряно от слънцето. Други видове пък могат да живеят и на сянка. Дифенбахията се полива по-рядко през зимата, и обилно през останалите сезони.

Папрати

От папратовидни те растения са познати 20 000 вида, като 2000 от тях могат да се отглеждат в домашни условия. Те могат да виреят при най-различни условия. Често се срещат покрай блатата и по сенчести места, но са привикнали и с домашно отглеждане. Папратите не обичат сухия въздух. През лятото трябва често да пръскате листата им.

Филодендрон

Филодендронът също е тропическо растение. Затова трябва да се отглежда при същите условия, при които вирее в родните си места. Той обича сенчести и влажни места, където не прониква пряка слънчева светлина. Температурата на отглеждане трябва да бъде умерена – от 13 до 18 градуса. През топлите месеци трябва да се полива по-често и обилно, през зимата по-рядко.

Хлорофитум

Хлорофитумът често се отглежда в домашни условия. Наричат го още зелена лилия. Той добре пречиства въздуха, понеже поглъща въглеродния диоксид. Растението е непретенциозно към условията на отглеждане – издържа на тъмнина и влага.

Неорегелия

Тя има около 100 разновидности. Листата й са бодливи. В зависимост от възрастта на растението се променя и окраската му. Неорегелията също е непретенциозна и може да вирее и при сухия въздух у дома. Растението обича слънчевата светлина, но може да живее и на сянка. През лятото понася температура до 25 градуса, а през зимата градусите не трябва да падат под 16. Полива се розетката на растението.

Драцена маргината

Тя е тропическо растение. В естествените условия, в които расте, тя може да достигне до шест метра височина. Ако я отглеждате у дома, обикновено тя може да достигне до 3 метра височина. През лятото можете да я отглеждате при температура до 28 градуса, а през студените месеци температурата трябва да бъде над 8 градуса. През лятото поливайте растението обилно, а през зимата влажността на почвата трябва да бъде по-ниска.

Спатифилум

Това растение обича топлината, но може да расте и на затъмнени и хладни места. Подходящата температура за спатифилума е до 21 градуса. През топлите месеци трябва да се поддържа влажността на почвата. Растението обича обилното поливане.

Сансевиера

Това е едно красиво растение, чиито листа са заострени, подобно на меч. Затова е наричано също индийски меч. Сансевиера предпочита пряката слънчева светлина и не понася сянката. Не обича обилното поливане. При прекалено поливане растението може да загние. Умерена температура е подходяща за отглеждането му.

Гелксина

Гелксина, наричана още солейролия, е многогодишно пълзящо растение. Височината, до която може да достигне, е 10 см. Относно поливането, трябва да внимавате. Водата се слага в купичката. Никога цветето не се полива директно. През топлите месеци се полива често, през зимата – по-рядко, но почвата трябва да се поддържа достатъчно влажна. Растението обича светлината, но не трябва да стои на място, пряко огряно от слънцето.

Аглаонема

Аглаонема е декоративно растение с красива окраска. Нарича се още сребърна царица заради сребристата си окраска. Листата на растението са големи и тъмнозелени. Често я объркват с дифенбахията, понеже си приличат. Разликата е, че аглаонемата има по-тънки листа и цъфти по-дълго. По време на отглеждането на растението трябва да бъдете търпеливи, понеже расте много бавно.

2 thoughts on “Тези растения можем да отглеждаме на тъмно у дома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *