СВЕТСКИ

Кой е ген. Венцислав Мутафчийски – човекът, водещ борбата срещу коронавирус

Името на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски нашумя сериозно в последните седмици. Причина за това е фактът, че той оглававя щаба, борещ се срещу разпространението на коронавирус в България. Вчера генералът трогна цялата нация със своето обръщение, в което призова българите да подходят по-сериозно към пандемията от COVID-19. Видеото с неговото изказване бе споделяно хиляди пъти в социалните мрежи.

Но кой точно е генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски?

Ген. Мутафчийски е експерт във военната хирургия

Ген. Мутафчийски е главен лекар на въоръжените сили на България. Той е специалист по военна хирургия, а неговият докторат е на тема „Взривни травми“. В своята биография той може да се похвали с няколко мисии в чужбина, включително в Афганистан. Владее английски и руски език, като може да се похвали с почти 280 научни публикации в медицинските журнали и издания.

 

Солидна кариера във ВМА

Венцислав Мутафчийски е роден на 20 август 1964 година. Завършва медицинския университет в София, а през 1996 година придобива специалност „Обща хирургия“. Между 1998 и 2000 година е назначен за началник на диагностично-оперативен сектор към Катедрата по спешна медицина. С годините заема няколко различни длъжности във ВМА, сред които началник на катедра „Хирургия“, зам.-началник на отдел „Диагностично-лечебна дейност“ и началник на клиника по „Ендоскопска ендокринна хирургия и колопроктология“.

Освен това, генерал-майор Мутафчийски е магистър по мениджмънт на здравеопазването, а през 2015 година става и професор по хирургия. Между 2015 и 2017 година е национален консултант по хирургия. Има множество специализации в чужбина, включително в градове като Мадрид, Париж, Милано и Страсбург. През 2016 година получава почетен знак от Министъра на здравеопазването в България.

Да станеш популярен по неочакван начин

За съжаление, ген. Мутафчийски стана популярен в обществото по неприятен повод – пандемията от коронавирус. Надяваме се, че скоро всичко това ще отмине, а ние ще можем отново да живеем нормално. Трябва обаче да поздравим генерала за работата, която той върши до момента. Определено не му е лесно, но той дава всичко от себе си за благото на обществото.

One thought on “Кой е ген. Венцислав Мутафчийски – човекът, водещ борбата срещу коронавирус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *