СВОБОДНО ВРЕМЕ

Ковачевица – рубинът, сгушен в Родопите

Село Ковачевица е едно наистина очарователно място, сгушено в прегръдката на Родопите, което се намира много близо до град Гоце Делчев – само на 23 км., в североизточна посока. Създадено е в далечната 1656 г. и е пряк исторически свидетел на събитията, свързани с помохамеданчването на българите от онова време. Именно за да се спасят хората са потърсили закрила от природата, създавайки селото на високо – и до днес то се издига на внушителните 1000 метра надморска височина.

В наши дни село Ковачевица е официално обявено за исторически и архитектурен резерват, който привлича вниманието на туристи от цял свят. Особено впечатляваща е архитектурата на къщите, запазила възрожденския си дух и самобитност през вековете и до днес.

Къщите са забележителни – на два или пък на три етажа, те пазят много подробна информация за живота на своите стари обитатели. Характерното е, че приземните етажи са изпълнявали ролята на своеобразни складове или обори, в които хората са отглеждали животни, по-горните етажи са се използвали като жилищна площ.

Ковачевица
Архитектурата в Ковачевица е наистина красива

Земеделието и животновъдството са били основен поминък на местните, но същото така тук са процъфтявали занаятчийството и търговията. Дюлгерството е било особено развито и почитано. Легендата разказва, че именно добре развитите занаяти са станали причина селото да получи името, с което е познато и до днес. Старите хора разказват, че някога тук е живял честен и работлив майстор-ковач, тачен от всички. След неговата кончина, хората от съседните села често навестявали съпругата му, споделяйки пред близки и приятели: „Отивам да видя ковачевица“. Ето така мястото някога е получило своето име.

Друг важен факт е свързан със създадената тук Ковачевска строителна школа, която сама по себе си е уникална и образците, създадени от учениците си не могат да бъдат видени никъде другаде в страната. Съчетанието на подобна специфична архитектура и възхитителната природа, обгръщаща селото, е повече от изумително и не би могло да бъде описано с думи, а трябва да се види със собствените очи.

Ковачевица
Общ изглед над селото

Ковачевица е кацнала в поречието на Кървава река – по-популярното име на река Канина, и както можете да предположите, гледката тук е невероятно красива. За съжаление, местното население в наши дни наброява едва петдесетина души /някъде се твърди дори, че техният брой е доста по-малък/, но за сметка на това туристите го посещават редовно и оживлението, което създават, е достатъчно, за да не изглежда мястото пусто и самотно.

Ако решите да се потопите в своеобразния ансамбъл от природни красоти, тишина, чист въздух и местности, наситени с богата история, със сигурност няма да забравите това преживяване. Селският туризъм тук ври и кипи, а гостите на Ковачевица могат да почерпят много вдъхновение от уникалната атмосфера, подсилена от самобитността на тесните калдъръмени улички и прекрасна архитектура. След като опитате традиционните нашенски гозби и се полюбувате на вечната красота на Родопите, със сигурност ще пожелаете да останете колкото се може по-дълго.

Ковачевица
Типична сгушена уличка за Ковачевица

Остане ли ви достатъчно време, непременно изпробвайте поне един от туристическите маршрути, водещи началото си от това вълшебно място – село Лещен, което е едва на 8 км., водопад „Синия вир“ или пък се разходете до прочутата местност „Кози камък“ и разгледайте отблизо нейните уникални скални образувания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *