Дубровник – Перлата на Адриатика

Когато вече сте намерили своето прекрасно място в Хърватска, а хотелът е на няколко метра от плажа, докато лежите мързеливо на пясъка, припомнете си, че не само с подобна почивка е известна тази държава. Интересните места в тази страна си струва да се видят със собствени очи. Струва си и да посветите малко повече време, за да се запознаете с историята и как културата оформя действителността.  Съвсем спокойно ще можете да се отпуснете и да бъдете погалвани от слънчевите лъчи, или да се възхищавате на природата.

Дубровник – туристически места, които не можеш да пропуснеш

Едно от местата, които със сигурност трябва да видиш в Хърватска е Дубровник. Някои твърдят, че панорамата на това градче е заобиколена с планина и има най-красивата гледка на света. Градчето не  е толкова голямо, а има 50 хиляди население. Неговата туристична култура привличат туристите от цял свят. Дубровник се намира на Адриатическо море, в южна Далмация и го наричат “Перлата на Адриатика”.

Дубровник

Разходка в стария град

Старият град  е вписан през 1979 г. в листата на  ЮНЕСКО като най-малък, който може човек да си представи. Историята на Дубровник е от VII век, когато на малкия полуостров на брега отсядали гърци и римляни. Те основават ново градче с име Рагуза. Славяните отсреща основават друг град – Дубрава. След сливането на Рагуза и Дубрава, новосъздаденият град започва да е заобиколен от стени, първоначално дървени, а по-късно каменни. Разбира се, тяхната цел е да защитят Дубровник от атаките както от морето, така и от сушата. Стените, които можем да видим днес са създадени от XII до XVII век. Те са дълги почти два километра и достигат височина двадесет и пет метра. Те са толкова силно укрепени, че оцеляват и през голямото земетресение от 1667 г.

Разходката над стените не е една от най-евтините атракции в Дубровник. Но, ако има такава възможност, си струва да се разходите, защото гледките от там са фантастични. Главният вход е разположен до портата Пиле, отляво. От стените се простира не само панорамата на града с каменни постройки и червени керемиди, но и крепостта Ловриенац. Тя е в непосредствена близост до стария град и пристанището, което е разположено между крепостта. След това маршрутът води около стария град, където от лявата страна минават следващите сгради, а отдясно на няколко метра отдолу се разпростира синьото Адриатическо море. Накрая се стига до най-характерната кула на Дубровник – Минчета.

Дубровник

Време за почивка

Всеки иска да види достатъчно от Дубровник, преди да си тръгне, но ако се измори – трябва да си почине. Старият град предлага възможности за почивка. Например, може да отседнете в ресторант и да се насладите на хърватската кухня. Има както скъпи, така и евтини ресторанти, които са разпръснати из града. Несъмнено трябва да опитате вкусната кухня. Подобно на другите курорти прясната риба и морски дарове са за предпочитане. Кухнята на Хърватия може да бъде описана като средиземноморска и с италиански привкус. Адриатическо може е известно с богатството си от морски организми, които са подходящи за консумация.

Основният плаж на Дубровник е всъщност няколко скали над водата, където можете да оставите кърпата си и да се попечете на слънце. Друго предложение за почивка е да се разходите до стените от страна на морето. В стената ще се отрие първо единият, а после и другият проход към другата страна. Там се намират малки барчета с прекрасни изгледи към морето. Стръмни стълби водят до местата, където можете да се къпете, а тези, които искат да си повишат нивото на адреналина, могат направо да скочат от няколко метра височина.

Дубровник

Дубровник е градът, който трябва да се види с очи. За него може много да се изпише и изкаже. Веднъж видените тюркоазени води на Адриатическо море, невероятната природа, крепостните стени и красиви заливи, несъмнено ще ви накарат да се върнете отново. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *