ЗДРАВЕ

За какво предупреждава собствената ни коса?

Открай време се знае, че силата на жената е в косата й. Тя има свойството да привлича мъжете на подсъзнателно равнище и да ги държи в плен на женската хубост. Казват, че жената я краси дългата коса, а мъжа – късата приказка.

Когато се появи някакво неразположение в организма ни, то първо може да бъде подсказано от вида и състоянието на нашата коса. Тя ни предупреждава, че с нас се случва нещо недобро. Но ние обикновено не обръщаме внимание. Хубаво е да умеем да разчитаме нейните сигнали.

  • Косопад

От оплешивяване страдат мъжете. Ала и на жените се случва да пълнят гребена си с падащи косми. Това е сигнал за нарушен дисбаланс. Временният косопад може да бъде предизвикан от тежки инфекции като грип, скарлатина, розацея. Има много медикаменти, които водят до окапване на коса като страничен ефект: антибиотици,хапчета за киселини, антидепресанти, разреждащите кръвта лекарства и тези за сваляне на кръвното.

Съветът на HubavaJena: Ако търсите наистина качествени продукти за коса, не пропускайте да последвате линка и да разгледате продуктите на The Body Shop.

Вегетарианската диета също допринася за окапване на косата заради дефицит на желязо. Младите вегетарианки трябва да знаят това и да приемат хранителни добавки с желязо. Всеки месец с менструацията те губят от запасите на този важен минерал.

Бременността и менопаузата също могат да предизвикат косопад, макар и временно.

  • Прекалено много пърхот

Организмът на някои хора е по-склонен да образува пърхот. Това се контролира лесно с подходящи шампоани и лосиони. Обаче прекаленото изобилие на пърхот може да е симптом за невродермит или псориазис на скалпа, както и за гъбични заболявания. Ако пърхотът упорито продължава да се разраства, нужна е консултация с дерматолог.

  • Косата изтънява, разбъркана е и не се поддава на фризиране

Това може да е знак за свръхактивна щитовидна жлеза. Показва, че има нарушения в нивата на половите хормони. По време на менопауза много жени се оплакват, че са загубили буйната си грива. Дължи се на повишен тестостерон. Ако косата бързо се замърсява и става мазна, може би естрогенът намалява и не е достатъчен за организма. Хормоните придават блясък, лъскавина и плътност на косата. Ако тя изгуби тези си качества, значи са налице хормонални нарушения.

коса

  • Косата е изгубила блясъка си

Дължи се на постоянния стрес, умора, недостиг на витамини. Също означава, че с щитовидната жлеза нещо не е както трябва и тя има понижена функция – хипотиреоидизъм. Време е за посещение при ендокринолог.

  • Безжизнена, чуплива и цъфтяща коса

Боядисване години наред, твърде горещ сушоар, опъната на ластик опашка – тези неща изтормозват косата. Освен явните причини, косъмът се цепи и се чупи, понеже организмът страда от липса на витамини и минерали. И доказва намаляващите нива на естроген.

Когато се вчесваме пред огледалото, по косата си можем да разберем много неща за нашето здраве.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *