Освежаващи пролетни салати за всеки ден
Все по-близо сме до настъпването на пролетта. С нея идва и времето да консумираме любимите си пролетни салати. Те са освежаващи, вкусни и напълно според сезона. Оставяме на вашето внимание няколко предложения, които най-вероятно ще ви харесат.
Копривена салата „Пролет”
Копривата е много полезна за здравето. С високото си съдържание на желязо тя пречиства кръвта и подсилва организма, укрепва имунната ни система. Особено през пролетта младата коприва изобилства от витамини и действа освежаващо.
Известни са многобройни рецепти за ястия с коприва – бульони, супи и дори баници. Но сега ние ви я предлагаме като щедра пролетна салата.
Продукти
■ 300 гр. млада коприва
■ 1 кофичка цедено кисело мляко
■ 1 чаена чаша смлени орехи
■ 100 мл. зехтин / олио
■ черен пипер на вкус
■ сол на вкус
Начин на приготвяне
Копривата се прекарва стрък по стрък през вряла вода само да се попари. Изцежда се хубаво от водата и след като изстине, се реже на ситно.
Към нея се прибавят смлените орехи и киселото мляко. Добавя се малко зехтин или олио, черен пипер и сол на вкус.
Всичко се обърква добре и пролетната салата е готова. Сервира се леко охладена. Обича твърд алкохол.
Райска салата
Необходими продукти за 4 порции:
♦ 200 гр. картофи
♦ 1 морков
♦ 1 парче целина
♦ 100 гр. карфиол
♦ 100 гр. зелен фасул
♦ 2 домата
♦ 1 краставица
♦ 1 зелена пиперка
♦ 1 глава кромид лук
♦ 200 гр. шунка
За соса:
● 1 чаена чаша кисело мляко
● 1 с. л. горчица
● сол на вкус
● оцет на вкус
● млян черен пипер на вкус
● 1 с. л. зехтин
Приготвяне
Картофите, морковът, целината, карфиолът и зеленият фасул се нарязват на кубчета и се варят в подсолена вода, докато омекнат.
Отделно се приготвя сосът:
Доматите, краставиците, пиперката, лукът и шунката се нарязват на малки парченца. Прибавя се киселото мляко, горчицата, сол, оцет, черен пипер и зехтин.
Накрая се добавят сварените и отцедени от водата зеленчуци. Цялата салата хубаво се обърква и е готова за консумиране.
Подготви: Гана Василева