Погалете небцето си с този веган козунак
През последните години веганството набира популярност и печели все повече последователи в България. Особено много са поддръжниците му сред младите хора. И не става дума за модна тенденция или за някаква прищявка. То не е и хранителен режим. Веганизмът е цялостна философска доктрина, която представя различна гледна точка за живота, прокарва своите етични принципи.
Именно насилието на човека върху животинския свят е обект на осъждане и отричане във веганската идеология. Погледнато в този аспект, използването на животните като храна се счита за кощунствен акт. Веганите не консумират месо и животински продукти. Като движение те защитават правата на животните. С нравствената си скала от ценности веганството е разпространено по целия свят.
Веганската кухня е базирана изцяло на продукти от флората и издига в култ един по-здравословен начин на живот.
За българските вегани и за всички, които биха искали да поднесат нещо по-различно на великденската трапеза, представяме една вкусна рецепта с аромат на Великден – празничен веган козунак!
Приготвен по принципите на Аюрведа, този великденски сладкиш по всички показатели може да съперничи на традиционните козунаци. Пробвайте и ще останете приятно изненадани! А също ще зарадвате любимите си хора!
Веган козунак
Необходими продукти
1 кг пълнозърнесто брашно
300 мл кокосово мляко
150 гр нерафинирана захар
400 гр мая
1 пръчка бурбонска ванилия
¼ ч. л. хималайска сол
100 мл олио
Приготвяне
В купа разтворете маята с малко хладка вода. Прибавете 100 гр брашно и щипка захар. Разбъркайте и оставете квасеца на топло, за да набъбне.
В по-дълбока тава изсипете останалото брашно, ванилията, захарта и хималайската сол. Направете кладенче в брашното и изсипете набъбналата мая.
Започнете да месите, като постепенно прибавяте кокосовото мляко и олиото.
Омесете меко тесто. Оставете го 2 часа на топло, за да втаса.
След това разделете тестото на 3 равни части. Разточете всяка част и я поръсвайте със стафиди, белени бадеми и портокалови корички.
Оплетете козунака на плитка и го сложете в предварително намазнена тава. Оставете го на топло, за да повдигне.
Опечете го на 180 градуса за 45 минути.