РЕЦЕПТИ

Погалете небцето си с този веган козунак

През последните години веганството набира популярност и печели все повече последователи в България. Особено много са поддръжниците му сред младите хора. И не става дума за модна тенденция или за някаква прищявка. То не е и хранителен режим. Веганизмът е цялостна философска доктрина, която представя различна гледна точка за живота, прокарва своите етични принципи.

Именно насилието на човека върху животинския свят е обект на осъждане и отричане във веганската идеология. Погледнато в този аспект, използването на животните като храна се счита за кощунствен акт. Веганите не консумират месо и животински продукти. Като движение те защитават правата на животните. С нравствената си скала от ценности веганството е разпространено по целия свят.

Веганската кухня е базирана изцяло на продукти от флората и издига в култ един по-здравословен начин на живот.

За българските вегани и за всички, които биха искали да поднесат нещо по-различно на великденската трапеза, представяме една вкусна рецепта с аромат на Великден – празничен веган козунак!

Приготвен по принципите на Аюрведа, този великденски сладкиш по всички показатели може да съперничи на традиционните козунаци. Пробвайте и ще останете приятно изненадани! А също ще зарадвате любимите си хора!

Веган козунак

Необходими продукти

1 кг пълнозърнесто брашно

300 мл кокосово мляко

150 гр нерафинирана захар

400 гр мая

1 пръчка бурбонска ванилия

¼ ч. л. хималайска сол

100 мл олио

Приготвяне

В купа разтворете маята с малко хладка вода. Прибавете 100 гр брашно и щипка захар. Разбъркайте и оставете квасеца на топло, за да набъбне.

В по-дълбока тава изсипете останалото брашно, ванилията, захарта и хималайската сол. Направете кладенче в брашното и изсипете набъбналата мая.

Започнете да месите, като постепенно прибавяте кокосовото мляко и олиото.

Омесете меко тесто. Оставете го 2 часа на топло, за да втаса.

След това разделете тестото на 3 равни части. Разточете всяка част и я поръсвайте със стафиди, белени бадеми и портокалови корички.

Оплетете козунака на плитка и го сложете в предварително намазнена тава. Оставете го на топло, за да повдигне.

Опечете го на 180 градуса за 45 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *