Кога не бива да ядем домати?
Още от деца знаем, че хапването на домати е препоръчително за здравето. Доматите са любима храна на българите, които ги консумират целогодишно. Те съдържат полезни вещества и действат благоприятно на нашето здраве. Не случайно са толкова тачени не само у нас, но и по света.
Знаете ли обаче, че има случаи, когато доматите не се препоръчват за консумация?
Според някои от последните изследвания, доматите могат да причинят вреди на хората със специфични диагнози.
Консумацията на домати не се препоръчва при следните проблеми:
- при язви или повишена киселинност на стомаха
- при жлъчнокаменна болест
- при проблеми с опорно-двигателния апарат и ставите
- при хипертония и заболявания на сърдечно-съдовата система
- при проблеми с бъбреците
Каква е причината за всичко това?
Обяснението е съвсем просто. Доматите съдържат т.нар. оксалова киселина, която е в състояние да наруши водно-солевия баланс на тялото. Освен това, тя може и да засили болката.
Експертите съветват да оглеждате внимателно доматите, преди да ги закупите. Ако те са консервирани, осолени или мариновани, това ги прави дори по-опасни поради наличието на оцетна киселина. Внимавайте!
Ако не страдате от подобни проблеми като гореизброените, то не би трябвало да има проблеми да похапвате доматки. Те са изключително вкусна и полезна храна, просто не бива да се прекалява с тях при определени ситуации.