Изпитана рецепта: Мекиците на баба

Сутрин. Позната миризма се носи от кухнята. Една такава уютна. Мекици. Четири изречения, които бързо ни връщат в детските спомени. Ако имате прилив на носталгия, ето два варианта на рецепта за „мекиците на баба“. Кой предпочитате, изберете сами. А може да пробвате и двата и да си изберете фаворит. Гаранция е, че който и да опитате, ще ви залее топла вълна от сладост и уют.

Рецепта №1

Продукти:

1 ч.ч. кисело мляко

½ л. сода бикарбонат

1 яйце

брашно (брашното се слага, колкото поеме, за да може тестото да е меко, за да се резтегля)

Приготвяне:

Слагате содата в киселото мляко, за да „шупне“. Разбърквате яйцето в купичка и добавяте след това киселото мляко. Разбърквате добре. Слагате брашно, зависи колко поеме. Тестото трябва да е мекичко, за да може да се разтяга. Това, което сме чували от бабите е, че е хубаво тестото да престои вечерта и мекиците да се пържат сутрин, но кой мисли от вечерта какво ще яде на закуска? Затова не се притеснявайте да си ги изпържите веднага, резултатът пак е страхотен.

Рецепта №2

Продукти:

400 мл. топла вода

40 гр. мая

1 яйце

1 ч.л. сол

½ ч.л захар

брашно ( пак се слага по същия начин, колкото си поеме)

Приготвяне:

В 400 мл. вода се слага маята и се бърка докато се разтвори. Слага се захарта и се бърка. В отделен съд разбивате яйцето, заедно със солта и после ги добавяте към водата с маята. И в тази рецепта се слага брашно, колкото поеме.

Сега ще ви издадем една малка тайна от нашите баби. За да разберете кога олиото е загряло, още щом го сложите на котлона, пуснете в него един залък хляб. Когато залъчето започне да се пържи и стане златисто, олиото е готово и може да слагате мекичките да се пържат. Също така е хубаво да не се пържат на много силен огън, защото може да прегорят отвън, а отвътре да останат сурови.

Дали  ще ги хапнете със сладко, мед или сирене, мекичките са хубави, независимо с какво са комбинирани. Така че изборът е във ваши ръце. Едно обаче е сигурно: „мекиците на баба“ си остават любимата закуска на всички времена.

Автор: Николая Станкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *