Кисело мляко – кога не бива да го консумираме?

Още от нашите родители, баби и дядовци знаем, че е много полезно да хапваме кисело мляко. И това наистина е така. Този млечен продукт има множество ползи за здравето. Веществата в него подобряват чревната флора, което се отразява на здравословното ни състояние. Освен това, киселото мляко съдържа множество полезни витамини и минерали, като например: калий, фосфор, рибофлавин, йод, цинк, витамин B5 и витамин B12.

Дотук добре. Знаехте ли обаче, че в определени случаи консумацията на кисело мляко трябва да се избягва?

Един от тези случаи е сутрин, когато сме с празен стомах. Тогава киселото мляко не се препоръчва, защото би могло да провокира известно разстройсване на стомашно-чревния тракт. Ако много ви се хапва, направете го след закуска или през деня.

Иначе ползите от киселото мляко са безспорни. Лекарите са категорични, че тази храна, толкова обичайна за нашата страна, помага при стомашно-чревни проблеми, като например: непоносимост към лактоза, трудно храносмилане, запек, диария, рак на дебелото черво, възпаление на червата, а също и инфекция с Helicobacter pylori.

Друг позитив на киселото мляко е наличието на полезни бактерии, които успешно подобряват киселинността на храносмилателната система. Това от своя страна помага да се предотвратят редица проблеми, много преди появата им.

Не на последно място, киселото мляко се прилага успешно при диета и битка с излишните килограми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *