ЗДРАВЕ

Проф. Байкова посочи с кои храни да се пазим от COVID-19

В сложния период на пандемия освен че трябва да спазваме ограничения, нужно е да знаем и повече за храните, засилващи имунната ни защита срещу COVID-19. Проф. Донка Байкова, известен наш хранителен експерт, дава полезни съвети как с храна да увеличим нашите защитни сили.

Като специалист по хранене тя изтъква колко важно е да не се преяжда или да се лишава организма от храна в този период на ограничения. Според нея ако приемаме от 400 до 1200 калории чрез храната, това ще доведе до енергиен дефицит на организма.

Проф. Байкова препоръчва детоксикация поне за 3 дни, а след това включване в менюто ни на продукти, подпомагащи имунната система като яйца, риба и млечни продукти.

Млечният белтък на киселото мляко намалява риска от заразяване. По последни данни  вирусът поразява и кръвоносните съдове, правейки тромбози. Затова Байкова съветва да се приемат такива вещества чрез храната, които намаляват тромбогенезата и образуването на кръвни съсиреци, което може да се получи след усложнения след боледуване от коронавирус.

Хранителният експерт обяснява още, че за категорични предписания за предпазване от коронавируса не може да се говори, но все пак препоръчва хранителен режим за укрепване на имунната система.

Той включва:

– Кисело мляко и извара, която съдържа аминокиселини.

– Зеленчуци, като силни антиоксидантни свойства имат зелените, мораво червените и оранжевите. Могат да се приемат на салата с добавена чаена лъжичка зехтин.

– Задушени броколи.

– Чесън и лук, известни също с антиоксидантните си качества.

– Няколко пъти в седмицата консумация на риба и миш-маш.

– Към зеленчуците могат да се добавят белтъци чрез бобови храни и ядки.

– Пълнозърнести и зърнести варива е добре да се гарнират със зеленчуци.

– Приемът на месо трябва да се ограничи.

Проф. Байкова обяснява, че освен внимателно подбраната и балансирана храна, имаме и друг съюзник срещу болестта – това е витамин D. Слънцето помага за излизане от депресивни състояния и намалява стреса, а оттам и възможността от заразяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *