ДОМАКИНСТВО

Отглеждане на авокадо в домашни условия – как да го направим?

Може би сте любители на екзотичните растения и имате такива цветя, каквито никой от познатите ви няма? Тогава тази статия е точно за вас, защото ще ви разкаже как да посеете и да се справите с отглеждане на авокадо на вашата тераса.

Много хора обичат да се грижат за редки насаждения, нетипични за нашите географски ширини. Това е интересно хоби и предизвикателство, определено доставящо удоволствие.

Посяването на авокадо не е нещо трудно, но си има своите правила, за които трябва да сте предварително осведомени.

Въпреки че е тропическо растение, с малко повече грижа и любов можете да го имате живо в саксия. Ако решите да си засеете у вас, ето какво трябва да знаете. Когато сте готови, след време ще можете да си направите разядка с авокадо собствено производство! А защо не и собствена салата с авокадо?

Избор на плод преди отглеждане на авокадо

Когато си купите авокадо и започнете да го ядете, ще се изненадате каква огромна костилка има вътре. Всъщност това е неговата семка и ако бъде посята, от нея ще поникне красив авокадов храст.

Изберете плод, който е добре узрял и дори омекнал, а по кората му се открояват тъмни точици.

Внимателно разполовете авокадото и извадете семката, без да я наранявате. Не забравяйте, че когато говорим за авокадо отглеждане, плод е самото начало – това е основата на нашата мисия.

авокадо
Когато говорим за авокадо, ползи има много!

Засаждане на авокадовата семка

Има два начина за посяване на авокадо. Първият метод е директно заравяне на семката в почвата, а вторият – първоначално тя да бъде държана в чаша с вода, докато се разпука, пусне коренчета и покара стъбълце.

І метод – директно засаждане на семката в саксия

Пригответе си голяма саксия с достатъчно дупки отдолу и я напълнете с рохкава пръст.

Огледайте семката. Поставете я правилно в саксията – по-закръглената част на семката трябва да влезе в пръстта, а върхът й (заострената част на семката) да гледа нагоре и да остане открит. Тоест семката се покрива с пръст само до половината.

Сложете саксията със засятото авокадо на топло и светло място, но не под пряка слънчева светлина. Поливайте я всеки ден по малко – авокадото обича влажната почва, обаче обилното поливане може да доведе до загниване на семката.

Ако всичко е наред, до два месеца ще покара стъбло и ще се появят първите му листенца.

ІІ метод – покълване на семката в чаша вода

Този метод е по-сигурен, а също и по-интересен, тъй като целият процес ще се случва буквално пред очите ви.

За целта са ви нужни само 3 клечки за зъби и чаша вода.

Сложете авокадовата семка пред себе си със заострената част нагоре. Забийте клечките за зъби по средата на семката от три страни, но в еднаква хоризонтална равнина. Не бива да промушвате семката много дълбоко. Достатъчно е клечките да влязат 5 мм, колкото да се закрепят стабилно за семката.

В чашата поставете семката така, че нейната обла част да бъде потопена във водата, а върхът й да стърчи навън и да гледа нагоре. И трите клечки за зъби трябва да опират хоризонтално върху отвора на чашата, за да задържат семката наполовина във водата.

Дръжте чашата на топло и слънчево място. Доливайте вода всеки ден, понеже семката ще я изпива. Веднъж седмично сменяйте водата в чашата, за да не зеленяса.

До месец семката ще се разцепи. От нейната долна част ще излезе коренче във водата. А от върха на семката нагоре ще покара стъбълце. Ще се появят и първите листенца.

Когато коренчето достигне дължина 10 – 15 см, вече можете да засеете семката в саксия с пръст по гореописания начин. Разбира се, първо трябва да отстраните клечките за зъби. Корена и заоблената долна част на семката ще заровите в пръстта, а горната й половина и стъблото ще оставите открити.

Ако листенцата на авокадото покафеняват, поливайте го по-често и обилно, а ако започнат да жълтеят, прекратете поливането за няколко дни.

Скоро вашето авокадо ще се превърне в строен зелен храст, който ще радва очите ви и ще краси дома ви. Както сами виждате, мисията „Авокадо отглеждане в саксия“ не е чак толкова сложна. Изисква се просто повече търпение!

Иначе не пропускайте да ни следите за множество авокадо рецепти и други приятни неща, свързани с тази удивителна храна!

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *