СВЕТСКИ

Хелън Мирън: една велика актриса със синя кръв

За „косвената красота“ и пътя от „Хамлет“ до екшъна „Бързи и Яростни“, и защо сексът на седемдесет години е по-добър от този на двайсет, са все теми, които разкриват многоликостта на тази жена. Тя вижда свободата да изразиш себе си като забавление. Обича живота в Италия с неговата семпла елегантност и простота. На 75 години Хелън Мирън продължава да е вдъхновение за мнозина, еталон за стил, присъствие и красота. И успешно разбива всички стереотипи, участвайки в ревюта на известни дизайнери, дори на своята преклонна възраст.

Тя е Хелън Мирън – най-яркото доказателство, че за духа няма възраст, а всички житейски пречки са просто клишета и предразсъдъци. Истинско олицетворение на холивудски блясък и пример за вродена класа. Зад осанката на фина жена се крият сила на характера и безброй способности, придаващи специфична яркост на образа ѝ. Талант и харизма се обединяват в едно, за да превърнат филмите с нейно участие във вечна кинематографична класика.

Вероятно малцина знаят, че британската актриса има „синя кръв“ във вените си и е потомка на руски дворцови аристократи. Това до голяма степен обяснява царствената осанка и безпогрешния ѝ нюх за винаги ослепителна  визия.

хелън мирън

Родена е през 1945 г. в Лондон. Истинското ѝ име е Елена Лидия Василевна Миронова и още в тийнеджърските си години усеща, че театралното изкуство я влече неимоверно, избирайки да му се посвети. Тя намира в него не само смисъл, но и истинско емоционално удовлетворение. Първите си стъпки прави в училищни постановки, в които разкрива таланта си да пресъздава с лекота различни образи.

Жаждата за развитие и младежкият ѝ ентусиазъм я тласкат към Кралския шекспиров театър, който тя оприличава на „църква“ и остава за дълго време вярна на „религията“ му. Запленена е от драматизма в творчеството на средновековните класици и отказва изяви в киното, защото ѝ се струват повърхностни.

Хелън Мирън

Съвсем млада впечатлява с усета си за подходящи роли и с ясно изразената убеденост, че участието в тях не бива да става за сметка на личното ѝ достойнство. Много преди основаването на холивудското движение #МеТоо, насочено против сексуалния тормоз в гилдията, тя повежда личната си битка да бъде оценявана съобразно качествата си, без това да е съпроводено с моменти на нежелана интимност.

През дългите години на своята кариера, тя има безброй филми и куп отличия. Най-голямото измежду тях е „Оскар“ за главна женска роля, получен през 2007 г. за превъплъщението ѝ в образа на Елизабет ІІ от едноименния филм. Мирън признава, че окрито симпатизира на кралската особа заради нейната неподправена енергия и дух. Кралицата пък от своя страна я удостоява с приза Дама-командор на Британската империя за приноса ѝ в развитието на английската култура.

Друг от емблематичните ѝ образи е този на Екатерина Велика, за който тя признава, че ѝ е отнело месеци да се подготви, изучавайки нужната историческа фактология.

Хелън е била няколко пъти носител на наградите „Еми“, „Златен глобус“ и „Грами“. Отличена е със специална статуетка за цялостно творчество от фестивала „Берлинале“.

хелън мирън

Отдадеността ѝ към работата е съпоставима единствено с тази към  семейството. Тя се радва на стабилен, дългогодишен брак с Тайлър Хакфорд. Отглежда като свои неговите деца и не страда, че е пропуснала момента да изпълни житейския си дълг да стане майка. Гледа на това като на клише и вярва, че всеки е свободен да направи личния си избор, без да се влияе от натиска на общественото мнение.

Един от последните филми по нашите кина с нейно участие е „Лешникотрошачката и четирите кралства“. И към тази роля тя подхожда с типичния си ентусиазъм и признава, че отдавна е искала да изиграе негативен образ.

Макар да смята себе си за неуверена, Хелън Мирън показва с жизнения си път, че класата е въпрос на манталитет, а успехът на самосъзнание. Тя продължава да ни радва с профисионализма си, като „просто следва сценария“, защото залогът винаги е „една малка болница“. Толкова според нея струва направата на един съвременен филм.

По статията работи: Даниела Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *