ЗДРАВЕ

Киви – здраве всеки ден за по-малко от лев

Знаете ли, че само един брой киви е равносилно на един килограм портокали, що се отнася до богатство на витамини? Витамините С и Е се намират в много големи количества в кивито, а те играят жизненоважна роля за стабилното здраве и нормалното функциониране на важни процеси в организма – кръвообращение, мозъчна дейност, хормони, жлези с вътрешна секреция, зрение, енергия, красота.

То влияе благотворно на кожата, облекчава храносмилателната система, пази от грип и простуда, предпазва от сърдечносъдови заболявания, от диабет, както и предотвратява процеси, които биха довели до появата на рак. Този плод е мощен антиоксидант и освен здраве и имунитет, ви дарява и с повече младост.

Това са само част от полезните действия на малката зелена топчица, наречена киви. То помага също и при борба с излишните килограми поради наличието на фибри. Нещо повече – кивито намалява мазнините в кръвта, а оттам – нивата на холестерола. И още нещо – плодът има способността да ви успокоява , като премахва нервното напрежение, редуцирайки нивата на стрес. Невролозите съветват да изяждате по едно киви в моменти на голямо напрежение или когато усетите, че не ви достигат сили да издържите на психическо или умствено натоварване – например, при подготовка за изпит.

Буквално за стотинки, всеки ден можете да си осигурявате по едно киви и с това ще се снабдявате със солидна доза полезни вещества за организма си. Кивито, освен това, възпрепятства астма, както и други дихателни проблеми. Това се дължи на съдържащите се в него фитонутриенти, които защитават ДНК в клетките и предпазват организма от вреди, свързани с кислорода.

Този екзотичен плод, широко достъпен и у нас, при това целогодишно, за пореден път доказва, че най-полезните неща, които природата щедро ни дава, не са непременно най-скъпите в ценово изражение. Просто си създайте навик да си купувате поне по едно киви всеки ден и ще се радвате на по-добро здраве.

One thought on “Киви – здраве всеки ден за по-малко от лев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *