Кимчи и неговите ползи за здравето

Чували ли сте за кимчи – това е продукт, получен чрез ферментация, подобно на киселото зеле. Всъщност, самото кимчи също представлява вид втасало зеле, само че не какво да е, а специален сорт, разпространен предимно в южноазиатските райони.

Този ферментирал продукт от корейската кухня е изключително полезен за здравето. Освен зеле, при подготовката за втасване се добавят също така лютиви чушлета, праз, чесън, джинджифил, ким на семена, както и пикантно чили, което и определя пикантния вкус на ястието.

Невероятни ползи за чревния тракт

Кимчи е изключително благоприятен за здравето на червата, като подобрява тяхното състояние и поддържа перисталтиката. Неговото действие е подобно на пребиотиците – подхранва полезните бактери и подпомага растежа им. Оттам се подобрява състоянието и на нервната и имунна система, както и се засилва метаболизма.

За добър имунитет

Имунната система в огромна степен е зависима от полезните бактерии, намиращи се в стомашно-чревния тракт. Затова и тази ферментирала храна е с голямо значение за повишаване защитните сили на организма и справянето му с различни патогени.

Холестеролът

Учените откриват важна връзка между двете, като е доказано, че тези хора, които редовно консумират кимчи могат да се похвалят с далеч по-нисък холестерол, в сравнение с тези, които не го консумират. Все още не е напълно изяснено коя точно съставка от ферментиралия продукт оказва благотворното въздействие, но то е факт.

кимчи
Консумацията на кимчи може да помогне за по-добра работа на сърцето
Кимчи за здраво сърце

Кимчи е много полезна храна и по отношение здравето на сърцето. Тя е богата на антиоксиданти, същевременно помага да се стабилизира организма на клетъчно ниво и да се ускорят оздравителните процеси. Ако се храните с богати на антиоксиданти храни, това е голям плюс по отношение поддържането на сърдечното здране.

Кимчи и възпаленията

Симптоми като неразположение, отпадналост на организма, както и хроничните възпаления и заболявания ще намалеят драстично, ако редновно се консумира кимчи. Антиоксидантните му свойства помагат много за намаляване нивото на болката и възвръщането на комфорта.

Подобрява мозъчната функция

Това е така, тъй като правилната комуникация между мозъка и нервите се определя от доброто здравословно състояние на храносмилателната система. Затова може да се твърди със сигурност, че кимчи подобрява мозъчната функция, както и тази на централната и периферната нервна система.

Помага в отслабването

Тъй като съдържа минимално количество калории, но пък за сметка на това изобилства от фибри и антиоксиданти, кимчи може да се превърне във ваш верен спътник в усилията за намаляване на телесното тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *