ЗДРАВЕ

Инозитол (витамин В8) – важен е за менталното ни здраве

Всички сме чували за ползите на витамините от група Б за нашето здраве, но днес ще се спрем на един по-малко познат техен представител, а именно витамин Б8. Наричат още инозитол и е много ценен, тъй като е производен на глюкозата и помага за образуването на клетъчните мембрани. Нашият организъм го произвежда, но, за съжаление, в твърде оскъдни количества.

Витамин Б8 поддържа нервната система и й помага да функционира правилно

Той е безценен за всички, които страдат от метаболитен синдром и значително облекчава състоянието им. Това заболяване е свързано с опасност от развитие на захарна болест, както и на редица болести на сърдечно-съдовата система, тъй като болните имат завишени нива на кръвна захар, триглицериди и високо кръвно.

Проучванията на медиците са установили, че при едногодишен прием на витамин Б8 от хората с метаболитен синдром нивото на триглицериди се занижава с една трета, а на холестерола – с около една пета. На практика, в края на това изследване, болните вече е нямало основание да бъдат диагностицирани с метаболитен синдром!

Не само това проучване, но и много други са доказали категорично, че при правилни дозировки на прием, инозитолът може да помогне много за правилното функциониране на нервната система. Той поддържа баланса на невромедиаторите в мозъка – серотонин и допамин, а е известно, че именно те контролират нашето настроение. Затова и при пациенти, страдащи от депресивни състояния, обсесивно-компулсивно разстройство и повишена тревожност, се наблюдава спад на нивата на витамин Б8 в мозъка.

портокали
Портокалите са храна, богата на витамин Б8
От какво количество витамин Б8 дневно се нуждаем?

За съжаление, все още не са направени достатъчно пълни изследвания, които да докажат безпрекословно значението на ментални заболявания, но дори и на базата на това, с което до момента разполагат учените, дава големи надежди. Още повече, че и страничните ефекти са значително при такова едно лечение са доста по-малко, отколкото с познатите ни досега средства.

Това обаче, което със сигурност се знае, че ако приемате инозитол преди лягане, ще спите като къпани. Индивидуалната доза варира и за всеки организъм е различна, като започва от 250 мг и достига до 600 мг. За да доставите на организма си от ценния витамин, консумирайте повече фурми, портокали, ягоди, смокини, лимони, както и черен дроб, мляко или мозък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *