НЕОБВЪРЗАНА

Какво ще стане, ако жена пие виагра?

Всички знаем какво представлява синьото хапче виагра – онзи така специален медикамент, който може да върне мъжете с определени проблеми към активен сексуален живот. Говорим за мъжете с еректилна дисфункция, разбира се. Но какво ще се случи, ако една жена пие виагра? Сигурни сме, че навярно никога не сте си задавали този въпрос, но пък сте любопитни да научите отговора.

Нека първо си припомним как работи виаграта

Активната съставка на хапчето виагра носи името силденафил. Тази съставка първо е открита от учени от компанията „Пфайзер“ през 80-те години на миналия век. Въпросните учени са търсели лек за болките в гръдния кош, свързани със сърцето. Може да се каже, че принципно основната цел на лекарството е да блокира действието на определен ензим, носещ името PDE5. Силденафилът кара кръвоносните съдове да се отпуснат, увеличавайки кръвоносния поток и намалявайки кръвното налягане.

Тук обаче учените се натъкват на наистина любопитен страничен ефект – мъжете, които са тествани с лекарството, получават ерекция. Има рачлини видове PDE, но този определен PDE5, върху който дества съставката силденафил, е силно изявен в еректилната тъкан на пениса. Това следва да ви говори, че лекарството успешно увеличава кръвоносния поток към члена, което следователно води до ерекция. На учените не им трябва много време за да осъзнаят, че по този начин те биха могли да предложат лек за еректилна дисфункция – сериозен проблем сред милиони мъже, пречещ им да водят нормален полов живот. Така през 1998 година виаграта официално е одобрена за употреба при лечение на подобен тип проблеми, което дава възможност на всеки един засегнат мъж отново да прави пълноценен секс.

Какво ще стане, ако една жена пие виагра?

И така, връщаме се на първоначалния въпрос. По принцип виаграта не е разрешена за употреба сред дамите, но има проведени изследвания по какъв начин тя би им въздействала.

Така се установява, че силденафилът, като инхибатор на PDE5, може да увеличи кръвоносния приток към влагалището и клитора на жената. Това, разбира се, води до ерекция на клитора. Причината за това е, че освен в еректилната тъкан на пениса, ензимът PDE5 се забелязва при жените във вагиналните, клиторните и лабиалните гладки мускули.

Учените правят опит да установят, дали виаграта няма да подейства положително на жени, които се оплакват от ниско либидо – проблем, който също е силно разпространен сред дамите. Някои проучвания показват, че силденафилът наистина може да окаже положително влияние в подобна ситуация, особено при ниско либидо заради прием на антидепресанти.

Все още обаче проучванията по темата не са достатъчно много, за да се стигне до окончателен отговор и научен консенсус. Клинично изпитание от 2002 година обаче показва, че на силденафила не може да се разчита, що се отнася до проблеми с възбудата при жените.

Важно е да не забравяме, че приемът на виаграта върви с определени странични ефекти, каквито са наличието на главоболие, световъртеж, топли вълни, запушен нос и дори проблеми със зрението. Не са налични и достатъчно данни за безопасността на лекарството при прием от жени в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *