ЗДРАВЕ

Потвърдиха връзка между колбасите и сърдечните заболявания

Високата консумация на преработено месо (колбасите в магазините) може да увеличи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Това потвърждава проучване на учените от Hamilton Health Sciences, проведено сред повече от 134 000 души на територията на 21 различни държави.

За да бъдем по-конкретни, изследвано е здравето на 134 297 души от 21 страни, разпростиращи се на пет континента. Авторите на изследването са следели внимателно приема им на преработено месо и как това влияе за развитието на заболявания на сърдечната система.

Какво показват резултатите – как ни влияят колбасите, които ядем?

Наблюдението протича почти десет години, а резултатите от него са категорични – консумацията на 150 или повече грама преработено месо на седмица увеличава с 46 процента риска от развитие на сърдечносъдово заболяване. С 51 процента пък е по-висок рискът от преждевременна смърт, сравнено с хората, които изобщо не консумират подобен тип месни продукти.

Трябва обаче да ви успокоим, че ако похапвате подобни вкусни продукти в по-умерени количества, тогава не се забелязват подобни рискове. Иначе казано, ефектът върху здравето ви ще бъде неутрален.

Един от водещите учени в изследването д-р Ромайна Икбал казва: „Доказателствата за асоциацията между приема на месо и сърдечносъдовите заболявания са непоследователни. Ето защо ние искахме да разберем по-добре връзките между консумацията на непреработено червено месо, домашни птици и преработено месо със сериозните сърдечносъдови заболявания и нивото на смъртност“.

салам
Изследванията потвърждават – внимавайте с хапването на преработено месо

Тя добавя: „Според наличните данни умерената консумация на непреработено месо, като част от един здравословен режим на хранене, най-вероятно е безвредна“.

Това е първото интернационално проучване, което разглежда по-обстойно връзката между преработеното и непреработеното месо и здравословното ни състояние.

Главният автор на изследването д-р Салим Юсуф прави следното заключение: „Изследването PURE проучва хора от значително по-разнообразни популации и с по-широки навици на хранене, което от своя страна ни предоставя нови доказателства, които разграничават ефектите, които обработеното месо имат върху тялото“.

България – една от страните, където се консумира голямо количество преработено месо

Не е тайна, че в България е изключително висока консумацията на преработено месо – салами, луканки, суджуци, наденици, кренвирши и т.н. Помислете обаче в какви количества го правите и дали това не е опасно за вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *