НЕОБВЪРЗАНА

Какво е платонична любов?

Какво е платонична любов? Платоничната любов е вид чувство между двама души, които не са сексуално свързани. Обикновено платоничната любов се свързва с тийнейджъри, които все още не са имали полов акт или са пренесли първото си впечатление на филмова или музикална звезда. Платоничната любов, обаче се случва и между възрастните.

Платоническата любов получи името си от известния философ Платон.

Гръцкият мислител идентифицирал три вида любов:

Ерос – тоест физическа любов

Според Платон – тя се ражда … чрез миризма. Ерос е форма на физическа любов, която Платон вижда като основа за развитието на зряла любов.

Съветът на „Хубава Жена“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Филос е приятелство

Именно този вид любов започва да се счита за еквивалент на платоничната любов. Пример за този вид връзка е чувството на родителя към дете или приятелството, което не е придружено от сексуално желание.

Агапе означава любов към Бога – безкористна, пълна с отдаване

Това е и любов към друг човек, но центърът на тази връзка е Бог.

Днес се приема, че платоничната любов е лишена от сексуален елемент. Тя има само духовно измерение. Интересно е, че платоничната любов може да бъде едностранна, защото обектът на чувствата на човек в платоничната любов може просто да не знае, че е станал обект на нечии въздишки. В платоничната любов има много място за фантазии, които се приписват на обекта „любов“, но този човек не притежава непременно тези качества.

Платоничната любов може да се нарече възвишено чувство, защото обикновено не е придружена от сексуален контакт, но това невинаги е така.

Видове платонична любов

Платоничната любов е връзка, лишена от полов акт, но това не е всичко. Тя може да е разделена на четири типа.

любов

Платоническата любов несподелена

Много често се свързва с идеализирането на темата за „въздишките“ – най-често засяга подрастващите. По-специално младите момичета са склонни да се влюбват в своите идоли, което понякога води до факта, че те оставят приятелите си „в реалния свят“. Това се дължи на трудностите, причинени от денонощното гледане на филми с „избраните“ в главната роля, слушане на музика в изпълнението, гледане на интервюта и пр. По-често това отминава спонтанно, както би трябвало – по-лошо, ако се превърне в мания.

Несподелената любов не се разпростира само върху младите хора и техните непостижими идоли. Има случаи, в които влюбеният може да страда. Ежедневният контакт със „забранените“ или несподелени чувства на обекта на тяхното „въздишка“ може да доведе до намаляване на настроението, неудовлетвореност от всички останали аспекти на живота. По-лошо, той се изключва от човека, който може да го направи щастлив.

Любов в далечината

Платонична любов може да се нарече и връзката на двама души, които например те са се срещнали на почивка, но живеят на съвсем различни места и продължават да общуват чрез интернет. Така, техните виртуални връзки, когато „партньорите“ не са се виждали един друг в реалния живот, допринасят създалата се силна емоционална връзка. Ако този вид взаимоотношения са достатъчни за партньорите, това ще им е от полза, защото е добре винаги да има някой, който да слуша, дори и да не е физически близък до тях.

любов

Платонична любов в постоянна връзка

Понякога партньорите умишлено отказват секс във връзката си и живеят в така наречения „бял ​​брак“. Това се случва не само в началото на запознанството, но и продължава, през цялото време.

Съветът на „Хубава Жена“: Чудите се какво да подарите на близък човек? Подарете ТУК преживяване с Makaroon.bg.

Любов към член на семейството

Тя е напълно различна от гореописаната форма на платонична любов. Това е любов към член на семейството или особено силно приятелство. Те са „най-чистият“ сорт платонична любов. В края на краищата ние не се чувстваме сексуално привлечени от членовете на своето семейство, нито от най-добрите приятели. Така това чувство е не само „достатъчно“ за нас, но и се засилва.

Надяваме се, че сте добили представа за актуалното платоническа любов значение. Е, знаехте ли всички тези неща? Оставете ни коментар под статията!

Харесайте ни във Facebook ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *