СВОБОДНО ВРЕМЕ

Какво е хатха йога?

Хатха йога се появява, през X-XI век. Целта на тази практика е да приведе тялото и ума в хармония, чрез дихателни упражнения (пранаяма), медитация и физически упражнения. 

Какво е хатха йога?

Съществуват 3 основни елемента в хатха йога

Пранаямите са дихателни упражнения, които ви учат да забавите дишането си, да изчистите съзнанието си от излишни мисли и да опознаете тялото си вътрешно. Дихателните упражнения развиват визуализация, тъй като по време на пранаяма трябва психически да насочвате въздушните потоци към определена част от тялото.

Асаните са специални пози в йога

В хатха йога има предимно статични пози, в които сте за повече от минута. Основното е да отпуснете тялото и да почувствате приятен мускулен тонус. Отначало започват неприятни усещания, поради които за начинаещите е трудно да се концентрират, върху дишането и да отпуснат тялото. Въпреки това, след един месец интензивна практика, чувствата се трансформират. Най-важното е да не правите асани, чрез сила.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако възнамерявате да стартирате подобно занимание, ще ви бъде нужна най-добрата възможна постелка за йога. Последвайте линка и се запознайте с предложенията там.

Медитацията е техника за релаксация

По принцип всяка йога сесия се счита за подготовка за най-важния етап – медитация. Тя отпуска тялото и енергията, която сте получили, чрез извършване на асани, които се разпределят в тялото. При правилна медитация тялото изглежда леко и ефирно, а умът е чист и спокоен.

йога

Защо хатха йога е толкова различна

Всеки учител разбира и преподава по различен начин. Няма единна концепция за това, какво е хатха йога. Ако единият учител я смята за медитативна, то другият може да е по-активен. Стилът на йога, зависи главно от процента на трите основни елемента на йога. Много съвременни училища изобщо са изоставили медитацията, оставяйки само пранаями и асани, премахвайки начина на живот на йогите и тяхната философия.

Прочетете още: Йога пози за начинаещи срещу болки в гърба

Съвет за начинаещи:

Опитайте различни училища и учители, експериментирайте и потърсете своята посока. Изберете си и подобаващо облекло и аксесоари за тренировки. Само така ще може изцяло да навлезете в желаната атмосфера и да се докоснете до истинското древно изкуство.

Щастлива практика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *