ЗДРАВЕ

Адаптогени – какво е това и как помага

Какво са адаптогени и с какво могат да са ни от полза?

В днешния свят никой не е имунизиран срещу стрес и умора. Освен това, ежедневно сме изложени на различни влияния от околната среда. Към вредните фактори се отнасят екология, битова химия, вредни вещества в продуктите. Разбира се, всички тези фактори влияят на здравето ни. Така рано или късно настъпва момент, когато тялото престава да се съпротивлява. Появява се безсъние, започваме да реагираме остро на стрес, след това се появяват раздразнителност, умора, депресия. И зад тях не толкова далеч остава хроничните заболявания.

Тук на помощ идват адаптогените

Адаптогените са лекарства, които ни помагат да се адаптираме към определени условия. Те повишават устойчивостта на организма към широк спектър от различни вредни ефекти.

Според учените, адаптогените потискат отделянето на хормони на стреса. Това означава, че ежедневните стресови ситуации ще имат по-малко сила върху тялото, без да нарушават обичайния ритъм на живот. Това ще позволи решаването на всички проблеми с по-малко загуба на здраве, събиране на повече жизнена енергия и запазване на спокойствие, облекчаване на умората и нормализиране на съня.

Адаптогените са способни да: 

• Повишават физическата и психическата издръжливост;

• Предпазват от излагане на радиация;

• Намаляват страничните ефекти на химиотерапевтичните лекарства;

• Намаляват честотата на инфекциите;

• Повишават устойчивостта на химични канцерогенни вещества.

Адаптогените са:

– Зеленчукови;

– Животински;

– Минерали;

– Естествени;

– Синтетични;

– фармацевтични препарати, произведени от фармацевтичната индустрия.

Първите четири класа адаптогени са добре известни отпреди хиляди години. Съществуват и много билки, които имат адаптогенни свойства. Най-известните са елеутерококи, родиола розова, астрагал, женшен и много други билки. Към растителните адаптогени могат да се причислят и редица продукти: чесън, морски зърнастец, джинджифил и други.

Билковите адаптогени могат да бъдат намерени под формата на чай, алкохолна тинктура, екстракт или билка. 

Минералният и животински произход най-често се произвеждат под формата на таблетки, прах или капсули. Проучванията показват, че адаптогените помагат да се избегне тази критична точка, когато тялото не е в състояние да се справи с „натрупаните“ проблеми.

Същността на тяхното действие е да помогнат на тялото да се справи със стреса, умората и неблагоприятните ефекти на околната среда. Те повишават прага на резистентност чрез освобождаване на хормона на стреса от надбъбречните жлези, засягайки функцията на хипофизната жлеза. Преди това тези лекарства се наричаха тоници.

Ползи от адаптогените:

Всеки клас адаптогени има полезни и лечебни свойства, присъщи само на него. Когато се приемат адаптогенни препарати, както показват проучванията, с преумора и големи умствени и физически натоварвания, работоспособността се увеличава с един и половина, два пъти. Този ефект се проявява във възможно най-кратки срокове, буквално в рамките на един час, след приема на лекарствата, и ефектът може да продължи до няколко часа.

Трайният положителен ефект от приема на адаптогени настъпва постепенно – в продължение на 15 до 30 дни с дневен прием. Всички адаптогени имат тонизиращи свойства. Следователно приемът им трябва да е сутрин. Обикновено тези лекарства се приемат веднъж или два пъти на ден. 

Те ги приемат на курс и повтарят в зависимост от ситуацията. Обикновено се пият преди началото на сезона на настинки, грип и т.н. Полезно е учениците да пият адаптогени преди началото на сесията. Така тялото ще може по-добре да се справи с големи психологически стрес.

Странични ефекти

Едни и същи адаптогенни препарати не са подходящи за всички хора. Различните хора могат да реагират по различен начин на едни и същи лекарства. Следователно дозировката зависи от индивида. Важно е обаче преди да вземете каквито и да е лекарства, да се консултирате с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *