СЕМЕЙСТВО

Методите за възпитание на японските деца

Япония е удивителна страна с удивителни хора. Ако някога сте били на този остров, вероятно сами сте се убедили, че това е една необикновена държава. А хората – те са още по-необикновени. Японците винаги са били изключително вежливи, дружелюбни и сдържани. Освен това, те са много дисциплинирани и отговорни. А същото важи и за техните деца.

Казват, че в Япония няма как да видите дете, което, например, да е изпаднало в истерия в магазина или пък крещи на родителите си на обществено място. Но как точно японците успяват да възпитат своите деца толкова добре?

Основното правило, което японските родители следват, е да се отнасят към своето дете със спокойствие и любов. Има обаче и други неща, разбира се.

Между майката и детето има особена връзка

От самото раждане на детето, японската майка никога не оставя своята рожба. В Япония децата са третирани като идеални същества. До 5-годишна възраст им е позволено да правят всичко, което пожелаят, стига, разбира се, това да не им вреди по някакъв начин. Така те изучават света спокойни и успяват да станат уравновесени хора.

Родителите винаги са пример за детето

При възпитанието на япончетата има един важен принцип, а именно – майката и бащата трябва да бъдат пример за детето. Европейски и японски майки са били помолени да обяснят на децата си как да поставят кубчета в пирамида. Европейците са разказали на децата си само с думи, а японците първо сами са подредили кубчетата, а след това са накарали и децата си да сторят същото.

Тийнейджърът е равен на възрастния

Знаем добре, че тийнейджърите са деца в особена възраст, когато не е никак лесно да се справиш с тях. Японците са на мнение, че когато едно дете навърши 15 години, то тогава то автоматично става равно с възрастните. Така детето може да се превърне в пълноправен член на обществото и да се научи на отговорности.

Семейството е най-важно

Няма по-силен източник на добро възпитание от семейството. Повтаряме – семейството, а не училището, както мнозина от нас си мислят! До 3 години япончетата са непрекъснато с майка си и не посещават детска градина. Много е важно, именно в семейна обстановка да се оформят основите на неговото възпитание и формиране като личност.

Детето трябва да разбира емоциите си

Японските майки имат една важна и отговорна задача, а именно – да научат децата си да разбират емоциите. Както своите, така и на другите хора. Когато разбира чувствата си, детето започва да разбира и чувствата на останалите хора. Така то става чувствително и емоционално интелигентно, включително и към животните.

2 thoughts on “Методите за възпитание на японските деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *