СЕМЕЙСТВО

Рискове и преимущества на късното майчинство

Късното майчинство отдавна не е изключение, то вече се превърна в тенденция. Докато в края на миналия век да родят първо бебе в зряла възраст си позволяваха най-вече знаменитостите, в наши дни сдобиването с първа рожба след 35 годишна възраст стана масово явление.

Разбира се, консервативното общество има много предразсъдъци спрямо по-възрастните майки. Но ако в личния ви живот обстоятелствата са се стекли така, че по-рано не сте могли да си позволите бебе, в никакъв случай не си мислете, че вече е твърде късно за това. Всяка жена има право да изживее щастието на майчинството.

Рисковете, които съществуват при по-късната бременност, са свързани със задържането на плода и се свеждат главно до три неща: по-голяма опасност от спонтанен аборт, преждевременно раждане, дете с увреждания – със синдром на Даун, с аутизъм или с други дефекти. Но и младите майки не са застраховани по никакъв начин и няма гаранция, че това не може да се случи на тях. Съвременната медицина е достатъчно развита, за да бъде сведен рискът до минимум. Съществуват средства за прогностика на генетичните увреждания на плода и такава бременност може да бъде прекъсната навреме.

През 80-те години на ХХ век средната възраст за първо раждане на българката е била 20 – 21 години. По данни на Националния статистически институт тя се е повишила на 29 – 30 години. А според американските учени 34 години е най-добрата възраст за раждане на първо дете. Тогава жените достигат оптимален баланс между добро здравословно състояние и материална обезпеченост. Съвременният стандарт на живот е много по-висок, което позволява на дамите да запазят своята репродуктивност и над 35 г.

Въпреки съществуващия риск при раждане в по-зряла възраст, налице са и много преимущества. Вижте кои са предимствата на късното майчинство:

Децата на зрелите майки често са по-умни от децата на по-младите родители

Направено е изследване в САЩ, обхващащо 4300 жени, родили след 35 г. Резултатите показват, че техните деца имат по-високо IQ от своите връстници. По-умни са, по-духовни, по-творчески настроени. Справят се доста по-добре в училище.

Зрелите майки са по-образовани и са по-отговорни като родители

Над 70% от жените, които стават майки за първи път след тридесет и петата си година, са висшисти. Те имат висока здравна култура и умеят да се грижат за себе си по време на бременността. Спират цигарите, кафето, алкохола, спазват подходящ хранителен режим и съзнателно правят всичко, което трябва, за да родят здраво бебе. Зрелите майки кърмят детето си по-дълго време – те отдавна са превъзмогнали суетата.

Жените, които раждат след 35 години, имат кариера и положение в обществото

„Закъснялата” майка е жена, вече здраво стъпила на краката си. Има ясни приоритети в живота, изградила е социално положение, има стабилни доходи. Тя е в състояние да осигури бъдещето на детето си. Изживяла е доста неща, натрупала е житейски опит. Тя няма да възприема грижата за малкото като усещане за несвобода, то няма да й бъде в тежест. Напротив! Тя е била свободна твърде дълго време, през което тайно е копняла за свое бебче. Когато най-накрая се реши да го роди, направо го боготвори, защото за нея то е жадувано от години.

Зрелите майки са способни да дадат по-добро възпитание на детето

Жената на 35 – 40 години е една напълно изградена и доказала се личност. Тя притежава стабилна ценностна система, емоционална интелигентност и ерудиция. Нейното дете ще расте в интелигентна домашна среда и ще придобие по-добро възпитание и стойностни качества на характера.

Късното майчинство удължава живота

Майка, родила на около 40 години, има 4 пъти по-голям шанс от другите жени да живее по-дълго. Зрялата майка много се подмладява, заживявайки в бебешкия свят. Жените, които раждат на 35+, притежават по-добра памет на стари години и не се разболяват от деменция. Майчинството след 25 годишна възраст се отразява положително на вербалната памет. Причина за това са хормоналните промени на тялото през бременността. Те оказват ползотворно влияние на мозъка.

Проучване на Университета в Южна Калифорния показва, че раждащите в по-късна възраст жени са по-малко застрашени от рак на матката.

„Късните майки” се радват на по-здрава психика. Те са образовани и по-успешни, могат да си позволят по-висок стандарт на живот, което ги прави психически стабилни и по-уверени. Нервната им система страда по-рядко.

Бебетата на зрелите майки имат на разположение баба и дядо 24 часа в денонощието

Традиционно бабата и дядото в България се грижат за малките с още по-голяма всеотдайност от самите им родители. Когато майката ражда в по-зряла възраст, бабата и дядото са вече пенсионери и ще посветят цялото си време, за да помагат при отглеждането на мъничето.

На колко години една жена трябва да стане майка? Отговорът е изключително индивидуален и всеки го дава сам за себе си. Истината е, че колкото и дълго да изчаква, човек никога не е напълно готов за тази важна стъпка. Затова не е уместно прекаленото умуване. Нужно е действие!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *