Как преборват стреса по света?

Съвременният начин на живот е подчинен на стреса. Огромното количество информация, която отвсякъде ни залива, го подхранва постоянно. Гоним час, спазваме срокове, натоварени сме с многобройни ангажименти. Ежедневно ни се налага да общуваме с какви ли не хора, сблъскваме се с всякакви характери, преглъщаме чужди претенции. Натоварени сме емоционално, мозъкът ни зацикля върху конкретни проблеми, прегряваме от напрежение. Прибираме се вкъщи скапани, изнервени, изтормозени.

Какво се практикува за прогонване на стреса по света?

Япония

Японците живеят с най-високи нива на стрес. Манталитетът им издига в култ въздържаността и емоционалното самообладание. Те използват специални техники за разпускане и за избавяне от стреса. Една от тях е стрелянето със стрели по портрета на шефа. Също правят голяма плюшена кукла, приличаща на началника, която подчинените по време на почивките могат да удрят, да блъскат, да ритат. Психолозите смятат, че така служителите се освобождават от скритите си негативни мисли и се изчистват от натрупаната агресия.

Има специални звукоизолирани стаи във фирмите, в които всеки работник може да влезе и да крещи, каквото му дойде наум, докато изхвърли злобата и комплексите си за малоценност.

Практикува се и метод за успокоение чрез разрушаване. Вкарват някой с разклатени нерви в специално предназначена за целта стая. Дават му чук и той може да счупи всичко, което поиска, докато бесовете му преминат. Или пък за разпускане и лечение на стреса трошат групово стотици чинии. Това има разтоварващ ефект за психиката.

Гватемала

Там е останала традицията всеки да притежава комплект малки куклички, на които да говори, когато е разстроен, тъжен или уплашен. Вярва се, че куклите попиват човешките страхове и облекчават душата на човека.

Гватемалците споделят притесненията си от отминалия ден всяка вечер пред своята кукла. После я поставят под възглавницата с убеждението, че през нощта тя ще изтегли лошите им мисли. Когато тревогите и страховете са изречени на глас, на човек му олеква. Това е напълно безплатна и сигурна психотерапия. Пък и куклата никога не може да злоупотреби със споделените тайни.

Индия

Индийците практикуват специален масаж върху стъпалата на краката си вечер, преди сън. Ако се прави редовно, масажираният спи като бебе, а на сутринта е бодър и отпочинал. Също така в Индия е разпространена т. нар. смехотерапия. За целта се сформира група под ръководството на психотерапевт, където се осъществяват упражнения, отключващи смеха, гимнастика и определени дихателни техники. Това сближава хората, помага им да се отпуснат и да си имат повече доверие. Приятните емоции изкореняват стреса и пречистват от насъбралото се напрежение.

Китай

Китайците обичат да гонят стреса чрез бой с възглавници. Правят го в семейството и на обществени места. Провеждат такива състезания на стадионите.

В Китай има хора, които работят странна професия – те са слушатели на човешката мъка. Когато някой изживява труден период, просто се обажда на човек, комуто се плаща, за да изслушва чуждите проблеми и да изразява съчувствие.

Германия, Австрия, Чехия

В страните от Централна Европа, където бирата е на почит и много хора я пият вместо вода, се прилага специална бирена СПА терапия за релаксиране. Взема се вана с дрожди. Тя е полезна за кожата и въобще за целия организъм. Топлата вана с дрожди отпуска и освежава. Тя върви заедно с една-две халби бира. След това изкъпаният се увива в одеяло, полежава около час, така се успокоява и превъзмогва стреса. 

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *